Při rekonstrukci věže krnovského kostela sv. Benedikta historici očekávali, že se v ní najde nanejvýš pár letáků s budovatelskou propagandou z poslední rekonstrukce v padesátých letech. Ve skutečnosti věž ukrývala skutečné poklady, včetně důkazu, že už před 150 lety místní farníci slavili tisíc let od předání křesťanství slovanským národům.

„V pátek si připomeneme, že slovanští věrozvěsti Cyril a Metoděj v roce 863 přinesli křesťanství a vzdělanost na Velkou Moravu. Ve věži krnovského kostela jsme našli pamětní list z roku 1863, který byl vydán u příležitosti tisícího výročí příchodu věrozvěstů.

Mezi texty psanými latinsky, německy i azbukou to byl nejstarší česky psaný dokument ve věži," představil zajímavý nález Karel Siuda z farnosti Krnov-Kostelec.

Slovanský svátek

„Takový nález nás trochu zaskočil, protože před 150 lety byl Krnov německy hovořící město, zatímco cyrilometodějská tradice je slovanský svátek. Možná vypovídá i o tom, jak tehdy křesťanství spojovalo německé obyvatele Krnova s českou menšinou," dodal Karel Siuda.

Pamětní list z krnovské kostelní věže pochází z roku 1863, kdy byl úplně poprvé spojen 5. červenec s odkazem Cyrila a Metoděje. Zasloužil se o to olomoucký arcibiskup Bedřich z Fürstenberka, který tento svátek prosadil u papeže Pia IX.

Listina s podpisem krále

Kromě cyrilometodějského pamětního listu ve věži po staletí odpočívala listina podepsaná francouzským králem z roku 1782 nebo dvě fotografie, které patří k nejstarším na světě. A také řada dalších dokumentů i bankovek a mincí, vše dochované v naprosto perfektním stavu.

Vše bylo předáno odborníkům v krnovském archivu k ošetření, okopírování a převedení do elektronické podoby. Pak se originály společně s dalšími materiály z naší současnosti vrátily zpět do věže sv. Benedikta, kde budou odpočívat až do další rekonstrukce.

Apoštolové Slovanů

Ještě minulý týden upozorňoval transparent na věžích krnovského kostela sv. Martina na Národní Cyrilometodějskou pouť, která proběhne 4. až 5. července na Velehradě u příležitosti 1150 let od příchodu slovanských věrozvěstů.

Cyrilometodějský transparent na věži sice nepřečkal bouřky a vichřice, ale význam křesťanství pro naši historii se tím nijak nezmenšil. Vždyť kromě náboženství nám misionáři Cyril a Metoděj přinesli také písmo a vzdělanost.

Cyril a Metoděj se těší velké úctě katolíků i pravoslavných. Papež Jan Pavel II. je prohlásil za spolupatrony Evropy, navíc jsou i hlavními patrony Moravy, Česka i Slovenska. Cyrilometodějství je součástí kulturní tradice mnoha dalších slovanských národů.