Amatérský zahradník většinou nepozná, zda prezentované informace o skvělé chuti, vysoké odolnosti a dobré plodnosti jsou reklamní trik nebo realita.
Může se stát, že avizovanou plodnost a odolnost dosahuje odrůda jen v určitých klimatických oblastech nebo v optimálních půdách, ale v našich končinách ani pořádně nedozraje nebo ji spálí mráz.
Zahrádkáři u klasických odrůd jabloní už vědí, jak mají své šampiony nebo rubíny prořezávat, hnojit a stříkat, aby měli optimální úrodu. Vědí kdy tuto klasiku sklízet a jak dlouho jim úroda po uskladnění vydrží.
Aby nové odrůdy pro sadaře a zahrádkáře na Krnovsku nebylo kupováním zajíce v pytli, pořádá pro ně Český zahrádkářský svaz v pondělí 28. ledna v 17 hodin v restauraci Pod věží na Říčním okruhu přednášku Miroslava Přasličáka.
Tento odborník z oblasti sadařství a pomologie dokáže poradit nejen s osvědčenými odrůdami, ale také sleduje experimenty s novými odrůdami.
Zná odrůdy jabloní nejen z nabídky e-shopů a zahradnictví, ale i ty, které se ještě nedají koupit a ani nemají jméno, protože se zatím pěstují jen pokusně pod kódovým označením.
Sleduje práci výzkumných ovocnářských ústavů i šlechtitelské pokusy s křížením odrůd.