Jarní prázdniny si děti v Jeseníkách pochvalují. Mrzne, obleva nehrozí a sem tam také něco přisněží. Se zimními sporty to vypadá báječně i pro nastávající víkend. Už v pátek se rozjede hlučná zábava ve Ski areálu Kopřivná v Malé Morávce. Hudební produkci obstará kapela Nagauč, která má ve svém repertoáru známé rockové pecky od A do Z.

Sněhový tobogan pro duše pneumatik

„V sobotu 7. února pořádáme Happy days, kdy při zakoupení celodenního skipasu jde návštěvník do slosování a hraje o bodové permanentky nebo poukazy na tubing a spoustu jiných cen," řekl Jiří Vaculík, zástupce zimního areálu na Kopřivné.

Tubingem myslel sněhový tobogan, po němž se dá prohánět po svahu na nafukovací duši pneumatiky. V areálu atrakce vyšperkovali o odraz na big air bag neboli nafukovací bublinu, do které lyžaři či snowboardisté skáčou.

„Máme nový pětimetrový rail pro slide, nabídneme novou atrakci pro děti: jingle bells dráhu, kdy na boulích jsou dány branky s rolničkou, které zvoní, když o ně zavadí," uvedl Vaculík.

Sněhové podmínky v karlovském údolí jsou ideální: na všech sjezdovkách je nyní minimálně 65 centimetrů sněhu. Na zítřek a neděli je na Myšáku připraven Sýrový víkend. A není to vše, co tento areál o víkendu nabízí.

„K mání jsou sýrové speciality včetně oblíbeného smažáku. Náš maskot Myška bude mít po oba dny na závěr lyžování kolem 15. hodiny pro děti připraveny sýry inspirované soutěže, například sýrový trojboj a štafetu," řekl mluvčí areálu Boris Keka. V neděli se navíc pod patronátem Myšky pojede závod rodinných dvojic, rodiče a potomka, ve slalomu.

V nejvyšších patrech Jeseníků

Lyžaři, ale i běžkaři si přijdou během nastávajícího víkendu na své v nejvyšších patrech na hřebenech Jeseníků. Nejoblíbenější strojově upravenou trasu najdou od hotelu Figura na Švýcárnu i na Praděd.

„Na sjezdových tratích máme aktuálně metr až metr třicet ryze přírodního sněhu a zdejší horský vzduch má opravdu blahodárné účinky. Proto sem jezdí tolik lidí z Ostravska, kteří jsou zvyklí spíše na smog," řekl Deníku provozovatel vleků na Ovčárně Josef Figura.

V provozu jsou na svazích pod Petrovými kameny v nejvýš položeném středisku v české republice vleky A, B, C, Malý Václavák i Velký Václavák. Například ve Vrbně pod Pradědem, Andělské Hoře a Karlově Studánce se nyní lyžuje na třiceti až čtyřiceti centimetrech.

Vleky spustí také v nižších polohách

Naplno se mohou lyžaři vyřádit během končících jarních prázdnin také ve vrbenské Ski Areně, kde mají třicet centimetrů přírodního sněhu kombinovaného se sněhem technickým.

„Spustili jsme oba naše vleky, v provozu je i letos poprvé zprovozněná bobová dráha. Kdo počká do úterka, může si užívat taktéž večerního lyžování," uvedla zástupkyně areálu Maria-Nelly Fučelová Rozmanitová.

Svah nad Vrbnem pod Pradědem upravují denně, pokud si lyžaři koupí celodenní či vícedenní skipas, mohou lyžovat zároveň na Annabergu u Andělské Hory. „Přišli jsme nyní s novinkou, večerním lyžováním o pátcích a sobotách," sdělil Deníku provozovatel Ski areálu Annaberg Petr Drápala. Večerní lyžování si může ale objednat vícečlenná skupina také v jiných dnech během celého týdne.

V provozu jsou v těchto dnech také vleky na Avalanche mezi Horním Václavovem a Dolní Moravicí, případně si mohou lyžaři užít ve Skiareálu Sedlář v Karlově Studánce.