Stavbu provádí firma Berkastav, která nemůže sehnat ty správné dlažební kostky. Výroba mramorových kostek je prakticky monopol a veškerá produkce je dnes vyprodaná na měsíce dopředu. Nahrazení mramoru jiným materiálem nepřichází v úvahu. Původní termín dokončení je nereálný. Prior obehnaný plotem a staveništěm zákazníky neláká. Zoufalí obchodníci se bouří.

Ohrožené vánoční tržby?

„V září začaly práce na chodníku před Priorem. Zpočátku jsem tomu nevěnovala pozornost, protože chápu, že město je třeba zvelebovat. Jenže jsem zjistila, že mi povážlivě klesly tržby, asi o 35% oproti loňskému roku.

Začala jsem se zajímat o termín dokončení stavby, která je příčinou snížení počtu zákazníků. Jsou zvyklí Prior procházet od Hlavního náměstí do Zámeckého náměstí. A jelikož jeden vchod je zabarikádován, prostě Prior nenavštíví," popsala situaci obchodníků Alena Maráková, která v Prioru provozuje knihkupectví.

Obchodníci v centru Krnova prožívají těžké časy, takže doufali, že výpadek tržeb doženou při vánočních nákupech. Zpráva, že Prior možná zůstane oplocený celou zimu, vyvolala zděšení.

„Firma provádějící stavbu žádá město Krnov o prodloužení termínu dokončení, protože nemají zajištěný materiál na chodník okolo Prioru. Ten však již stačili rozkopat, takže se po něm nyní chodí pouze akrobaticky po prknech a vnáší se do Prioru prach a nepořádek.

Kdo je viníkem situace, připomínající návrat do komunistických dob, kdy se něco rozkopalo a pak se půl roku nic nedělo, protože nebyl materiál?" vzkázali obchodníci z Prioru v čele s Alenou Marákovou na krnovskou radnici.

Kdo za to může?

Zástupci firmy Berkastav a města Krnova už zasedli k jednacímu stolu, aby si ujasnili, čí je to vina a jak z toho ven.

„Řešíme, zda tuto komplikaci bylo možné předvídat, nebo ne. Zda firma musí mít zajištěný materiál už ve výběrovém řízení nebo při podpisu smlouvy. Shodli jsme se, že na oplocení musí být výrazná informace, že provoz Prioru není přerušen. Bohužel nemůžeme obchodníkům pomoct snížením nájmu, protože Prior je soukromý objekt," uvedla starostka Krnova Alena Krušinová s tím, že jednání jsou teprve na začátku.

„Město jedná s firmou o zajištění bezproblémového přístupu do Prioru ze všech směrů, a to tak, aby se dala na přístupových cestách provádět i zimní údržba," doplnila mluvčí krnovské radnice Dita Círová.