Jedenáct jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů dokázalo zabránit šíření požáru na další objekty. "Operační středisko hasičů bylo o požáru výrobní linky a střechy haly v areálu firmy informováno ve středu krátce před desátou hodinou večerní. Do Břidličné vyjely tři jednotky ze stanic v Rýmařově, Krnově a Bruntále a také podniková hasičská jednotka. Společně s nimi na místo dorazilo sedm jednotek dobrovolných hasičů z obcí Břidličná, Rýmařov, Dolní Moravice, Lomnice, Vrbno pod Pradědem, Malá Morávka a ze sousedního Olomouckého kraje z obce Huzová," uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela - VÍCE ZDE.

Podle předběžných zjištění policie požár pravděpodobně způsobila technická závada na stroji. Při přetrhnutí fólie mohla přeskočit jiskra a zapálit hořlavý materiál.

Způsobí požár kromě přímých škod také výpadek ve výrobě hliníkových fólií? Bude mít problémy část zaměstnanců, jejichž pracoviště zasáhl požár? Má AL INVEST představu, jak dlouho bude probíhat odstraňování škod? „Informace od hasičů je objektivní a v této chvíli k ní nemůžeme nic doplnit,“ odpověděl stručně na dotazy Deníku David Bečvář, výkonný ředitel AL INVESTu. To člen představenstva Al Investu Jiří Šída byl pro Českou televizi sdílnější.

Kalamita způsobená kůrovcem.
Krnovská lesní správa řeší nedostatek lidí. Pracovníkům v létě není co závidět

Potvrdil, že hořela lakovací linka a dodal, že hala splňuje veškeré požární standardy, které jsou určeny na tento typ výroby, a všechny byly v den požáru plně funkční a v provozu. Hala je dle něj rozdělena do několika požárních sekcí a oheň se tak dostal jen do jedné.

Vypočítaná škoda zahrnuje pouze škodu na majetku, ale společnost předpokládá, že výše škody bude daleko vyšší. Nyní podnik čeká na statika a jeho posouzení, podle toho rozhodne o dalším postupu.

AL INVEST Břidličná, a.s. je významný evropský a největší tuzemský výrobce obalových materiálů a válcovaných polotovarů z hliníku. Zaměstnává na 800 lidí z okresu Bruntál. AL INVEST Břidličná je součástí průmyslového holdingu MTX Group a.s. který vybudoval miliardář Petr Otava.

Na Dolní Moravě má vyrůst nový hotelový komplex
Stavba hotelového komplexu na Dolní Moravě je ohrožena. Zasáhlo ministerstvo

Mezi dceřiné společnosti patří kromě Al Invest Břidličná, a.s. také Strojmetal Aluminium Forging s.r.o., který v Bruntálu loni v říjnu představil novou výrobní halu, své rozvojové plány a očekávané miliardové investice. "Hliník nás baví," opakovali několikrát ve svých proslovech zástupci MTX Group.

„Naše hliníkové komponenty se využívají nejen do aut, ale pro dopravu obecně. Až někam pojedete vlaky Stadler, budete obklopeni našimi výrobky na podvozku i na sedadlech. Obecně je cílem hliníkových součástek zlehčování konstrukce, ale je to také o ceně. Hliník je na jednu stranu dražší, ale také lehčí něž jiné kovy. Takže hliník vyhrává hlavně tam, kde se na cenu moc nehledí. Druhým nejvýznamnějším oborem jsou hliníkové fólie pro potravinářské obaly,“ popsal David Bečvář produkci MTX Group loni v říjnu při slavnostním představení závodu v Bruntálu.

Oznámil také, že kromě ambiciózních rozvojových plánů v Bruntálu mají MTX v plánu investovat do nových technologií také v Břidličné. Bohužel Břidličná leží v sevřeném údolí, které nenabízí moc prostoru pro další rozvoj, takže v rámci reorganizace bude část výroby hliníkových obalů přesunuta z Břidličné do Bruntálu.