„Dalším podnětem pro vznik specializované jednotky vodních záchranářů na Bruntálsku bylo nové vodní dílo Slezská Harta, jejíž napouštění bylo ukončeno v roce 1998. Nádrž se zaplnila rychle právě díky povodním v roce 1997, když zadržela velké množství vody,“ zavzpomínal Miloslav Střelec, předseda Vodní záchranné služby ČČK Bruntál - Slezská Harta.

Dobrovolníci a nadšenci

Přehrada se zařadila do první desítky největších vodních nádrží v České republice. Podle rozlohy je devátá (874 hektarů), podle objemu šestá (218,74 milionu kubických metrů) a podle maximální hloubky čtvrtá (63 metry). Velikost Slezské Harty a narůstající počty rybářů, jachtařů, turistů a dalších návštěvníků potvrzují potřebu existence vodní záchranné služby.

Dohromady se dala skupina lidí, byli to dobrovolníci, kteří pomáhali při povodních, přátelé z někdejšího bruntálského klubu potápění, vodáci a další nadšenci, kteří měli blízko k vodním sportům. Vodní záchranná služba Českého červeného kříže v Bruntále vznikla 1. dubna 2000 jako pobočný spolek celostátní organizace.

Soutěž vodních záchranných týmů na přehradě Slezská Harta. 15. června 2022.
Na přehradě Slezská Harta soutěžily týmy ve vodním záchranářství

„Zajišťujeme záchranu a poskytování neodkladné rozšířené první pomoci na otevřené vodní ploše přehrady Slezská Harta a v její blízkosti,“ shrnul poslání bruntálských vodních záchranářů jejich předseda Miloslav Střelec. Vodní záchranná služba je součástí Integrovaného záchranného systému a vyjíždí na pokyn jeho operátorů v centru tísňových linek.

Svou základnu a zdravotní stanici na Slezské Hartě mají bruntálští vodní záchranáři na břehu pod Mezinou, u staré silnice, která vedla do Karlovce. Je to ideální místo pro výjezdy na vodní plochu i nejbližší místo, kam k přehradě nejrychleji dojede sanitka rychlé zdravotní pomoci z Bruntálu.

O víkendech a v létě

Stanici si záchranáři vybudovali sami, z vlastních prostředků a za pomoci sponzorů. Bez sponzorských příspěvků a podpory obcí by se záchranáři neobešli. Náročný je výcvik, protože musí splnit požadovanou kvalifikaci, nutné je potřebné vybavení, stále rostoucí položkou jsou ceny za pohonné hmoty.

Školáci v Základní škole v Andělské Hoře si prohlédli vybavení bruntálských vodních záchranářů a vyzkoušeli si poskytování první pomoci.
Bezpečné prázdniny! Vodní záchranáři ze Slezské Harty vyrazili za školáky

První myšlenka k založení skupiny vodních záchranářů přišla během povodní 1997, kdy nadšenci pomáhali dobrovolně, s přesvědčením, že je nutné pomoci potřebným. Podobně pracují bruntálští vodní záchranáři stále – vše dělají ve svém volném čase, dobrovolně, bez nároku na odměnu, ale s vědomím, že je jejich práce zapotřebí.

Na Slezské Hartě drží služby o víkendech v červenci a srpnu. Mezi sebe přivítají další nadšence, kteří s nimi budou sdílet stejnou myšlenku – jsme tu proto, že nás někdo může potřebovat. Třeba někomu zachráníme život.