Pouť ke cti sv. Josefa Kupertinského, patrona studentů, proběhne v neděli 28. srpna v Krnově na Cvilíně. V 10.00 začne poutní mše svatá, pak bude následovat krátká pobožnost ke cti sv. Josefa Kupertinského a poté individuální uctění jeho ostatků.

Pouť ke cti sv. Josefa Kupertinského se na Cvilíně koná již podruhé. Vloni měla mezi studenty dobrou odezvu, a proto se bratři minorité rozhodli v této praxi pokračovat a počátek nového školního roku začít s přímluvou patrona studentů.

Svatý Josef Kupertinský byl františkánský mnich (minorita), měl údajně schopnost levitovat. Je patronem pilotů, letců, cestujících letadlem, kosmonautů, parašutistů a také špatných studentů a studentů skládajících zkoušku.

Patronem studentů se stal díky skupině posluchačů neapolské univerzity, kteří v 19. stol. navštěvovali minoritský kostel San Lorenzo Maggiore a našli v tomto prostém a zbožném řeholníkovi přímluvce za zdárné zvládnutí zkoušek. Sám světec skládal přitom zkoušky jen s velkými obtížemi.

Jednoho francouzského kněze tato myšlenka zaujala a napsal jednoduchou novénu s prosbou úspěšně složit zkoušky, která se postupně rozšířila.