Podpořit lokální a fairtradeové pěstitele – to je cíl akce Férová snídaně NaZemi, kterou si letos poprvé můžete v sobotu 13. května užít i ve Městě Albrechticích.

„Akce proběhne od 10 do 12 hodin v prostorách zahrady základní školy, v případě deště v tělocvičně školy," pozvala zájemce organizátorka Michaela Kubiszová ze ZŠ Město Albrechtice. „Naše škola je v současné době žadatelem statusu Fairtradeová škola," doplnila.

Princip snídaně je jednoduchý. „Účastníci si přinesou vlastní dobroty, ať už fairtradeové nebo lokální. Může to být salát z fairtradeové quinoi, fairtradeový čaj či káva, bábovka s fairtradeovým cukrem a kakaem. To vše mohou doplnit lokálními produkty, jako jsou vajíčka, mléko, sýry či zelenina od místního farmáře či farmářky," vysvětlila Michaela Kubiszová.

Společným piknikem na veřejném místě tak lidé vyjádří podporu nejen místním pěstitelům, ale i producentům ze zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky zapojených do systému fair trade.

Fair trade neboli férový obchod je systém, v němž zemědělci dostávají spravedlivě zaplaceno, pěstují s ohledem na životní prostředí a jejich děti mohou chodit do školy.

Férová snídaně i v Bruntále

V bruntálském městském parku se v sobotu 13. května od 10 hodin uskuteční piknikový happening na podporu takzvaných fairtradových a lokálních pěstitelů. Stačí si donést vlastní dobroty k snídani, ať už fairtradové nebo lokální a vzít si deku nebo něco na sednutí.

Gabriela Mathiasová, Dalibor Otáhal