V provozu je zde stále poslední vlek v nejvýše položeném areálu v republice, na Ovčárně. Jinde už vyhlíží pěší a cyklisty, nebo chystají koloběžky. Zatímco vlek na Ovčárně hodlá sezonu ukončit až o Velikonocích, ostatní zimní areály už na horách svou sezonu definitivně ukončily a teď se už připravují na léto.

Z LYŽÍ NA KOLOBĚŽKY

Zahájení letní sezony plánují o velikonočních svátcích v areálu K3 Sport v Koutech nad Desnou. Jen doufají, že jejich plány nezhatí špatné počasí. Turisty bude během volných dní vozit také lanovka na Ramzové. „Lanovku spustíme od čtvrtka 13. dubna, během svátků bude jezdit v době od 9 do 17 hodin. Připravujeme také koloběžky, o které byl minulou letní sezonu velký zájem. Letos jsme jich přikoupili dalších padesát," sdělil ředitel kouteckého areálu Petr Marek.

Koloběžky, které jsou určeny především milovníkům adrenalinových aktivit, je možné zapůjčit v infocentru u horní nádrže Dlouhé stráně.

Lidé pak absolvují cestu dolů zčásti po asfaltové cestě a dále upravenými trasami. Koloběžky pak jezdci vracejí na náměstí areálu, odkud stroje personál střediska zase dopravuje nahoru.

„Pokud bylo loni pěkné počasí, na koloběžkách se svezly stovky lidí denně," zmínil Petr Marek.

Podobně populární se staly trialové trasy v kouteckém areálu, které nyní zaměstnanci pilně upravují.

Návštěvníci zámku Hošťálkovy nepochybně budou překvapeni, jak bohaté kulturní dědictví ukrýval rozsáhlý barokní komplex, který dosud znali pouze zvenčí.
Zámek Hošťálkovy se otevře na Velký pátek

Fungovat už také bude kyvadlová doprava autobusem z Medvědí hory k horní nádrži přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně. Ta umožní navštívit atraktivní místo Jeseníků i méně fyzicky zdatným či zdravotně hendikepovaným turistům.

„S každodenním letním provozem počítáme až od konce května, do té doby se bude jednat o svátky a víkendy," dodal Petr Marek.

Na Ramzové je sice lanová dráha na Šerák mimo provoz kvůli jarní údržbě, ale spustí se od pátku 14. dubna do pondělí. Chata Jiřího na Šeráku bude otevřená.

JEŠTĚ NENÍ KONEC

Zatímco jinde už myslí jen na léto, středisko Ovčárna se jako poslední v Jeseníkách na ukončení lyžařské sezony teprve chystá. Sněhu je tam ještě dostatek, ale zájem lidí o lyžování už opadl.

„Zbylé vleky už jsme vypnuli, je málo lidí a leží tam už také málo sněhu. Chceme ještě odjet Velikonoce a ukončit sezonu. Máme tady ještě nějaké kurzy pro instruktory, takže pojedeme i přes týden. Pro běžkaře už tady možnosti nejsou, už je prohrnutá cesta až na Praděd. Turisté jsou tak v převaze," řekl za provozovatele střediska Ovčárna Josef Figura mladší.

Agama vousatá. Ilustrační snímek
Školáci při jarní procházce Krnovem našli živou agamu

V Petříkově již pracovníci v areálu montují letní bobovou dráhu, nejdřív ovšem museli ze svahu odhrnout sníh. První zájemci se mohou povozit 28. dubna.