Zatímco zastupitelé v Opavě nově osvobodili od placení poplatků za odpady děti a mládež do 18 let (dosud se osvobození týkalo jen dětí do tří let) a v Karviné odpustili lidem tyto poplatky plošně, obce v našem regionu se k takto razatním krokům neodhodlaly.

„V Krnově činí tento poplatek i pro letošek 540 korun a je splatný ve dvou splátkách, tedy 270 korun pro jednu splátku, a to nejpozději do 31. května a do 31. října 2018,“ informovala mluvčí krnovské radnice Dita Círová.

Ve Vrbně pod Pradědem se platí stejně jako loni. „Výše poplatku pro rok 2018 činí 490 korun na osobu. Povinnost uhradit poplatek za komunální odpad je nejpozději do 30. září 2018,“ uvedla Martina Matušková z finančního odboru Městského úřadu Vrbno pod Pradědem.

„Upozorňujeme všechny naše občany, aby si zkontrolovali, zda svou poplatkovou povinnost mají splněnu i za rok 2017 a předcházející roky. V případě dluhů se vystavujete možnému exekučnímu řízení,“ doplnila.

V Bruntále zaplatí všichni občané za odpad 550 korun, poplatek je splatný ve dvou stejných splátkách, vždy do 30. dubna a do 30. září. Trendem je, aby občané odpad třídili a aby komunálního odpadu bylo co nejméně.

Například v Osoblaze tak mohou lidé přímo ovlivnit výši poplatku. Ten je totiž vypočítáván podle skutečných nákladů v předchozím roce. V roce 2016 odpadové hospodářství stálo obec téměř 300 tisíc, tento náklad se rozpočte mezi obyvatele. Poplatek zde činí 520 korun.