Tisíce návštěvníků, kteří navštěvují zámek Linhartovy, možná ani netuší, že ve Městě Albrechticích se nachází ještě jeden zámek. Možná proto, že slouží jako bytový dům. Přesto stojí za návštěvu. Zejména v těchto dnech, kdy v zámeckém parku kvetou koberce pomněnek.

O využití zámeckého parku usiluje Alena Křištofová z Českého svazu ochránců přírody ČSOP ve spolupráci s Lesní správou Města Albrechtic. V péči o park ji podporuje rodina a řada přátel.

Společnými silami upozorňují veřejnost na historii albrechtického zámku, a vymýšlí, jak oživit park a dát mu zajímavou náplň. Do parku několikrát ročně směřují školáci na vycházky i rodiny s dětmi na koláčobraní, dýňovou slavnost, sousedské posezení nebo se něco dozvědět o pěstování a využití bylinek nebo si společně zalistovat v receptářích našich babiček.

K nejdůležitějším akcím roku patří Pomněnková slavnost.

Krnovská synagoga. Ilustrační foto.
Také Krnov si připomenul sedmdesát let státu Izrael

„Každé jaro v zámeckém parku kvetou koberce pomněnek. Je to tak kouzelná podívaná, že jsme se o ni chtěli podělit s ostatními. Tak vznikla Pomněnková slavnost. Letos si připomínáme sto let Československa, takže uspořádáme Pomněnkovou v duchu První republiky. Parkem bude znít hudba jak z filmů pro pamětníky v podání swingové kapely z Frenštátu pod Radhoštěm,“ popsala Alena Křištofová čím bude letošní Poměnková slavnost výjimečná.

Návštěvníci mohou romanticky piknikovat přímo v parku, protože jim organizátoři zapůjčí deky na posezení v trávě. Na nich se mohou kochat přírodou a vychutnávat dobové pokrmy podle knihy Sladká První republika.

Do Města Albrechtic se chystá osobně její spoluautorka Kristina Šemberová, která rozumí starosvětské gastronomii plné koláčů, kremrolí, rakviček, nadýchaných řezů, bábovek, štrůdlů, dortů a likérů jako nikdo jiný.

Kdo není na sladké, může do meziválečné atmosféry proniknout pomocí klobás s křenem, guláše, utopenců a piva. Připraveny jsou i ukázky z oblasti včelařství.

Videosouhrn 3. května 2018
Sloni mezi auty, srážka vlaků a blesková povodeň: prohlédněte si videa dne

Na děti zde čekají kromě bylinkové přírodní limonády také prvorepublikové radovánky jako mrskání dřevěné Káči čili čamrdy, honění obruče, cvrnkání kuliček i hra na slepou bábu.

Poučení nabídne výstava historické zemědělské techniky i ukázka práce velkých tažných koní, se kterými mistr kočí Pavel Gašparik v nepřístupném lesním terénu stahuje těžké klády.

Na výstavě bude dokonce i historický secí stroj vyrobený přímo ve Městě Albrechticích, které se ale tehdy ještě jmenovaly Obersdorf. Do té doby se přenesou návštěvníci, kteří využijí nabídku pořídit si fotku v prvorepublikovém kostýmu.

„Pokud zvažujete, jaký kostým se hodí na Pomněnkovou slavnost, ideální je klobouk nebo pomněnkově modré oblečení. Přes sto lety si ženy potrpěly na eleganci a vycházely z toho, že v jednoduchosti je krása,“ poradila Alena Křištofová jaký volit outfit.

Pokud chcete podpořit úsilí organizátorů o obnovení zámeckého zahradnictví, můžete jim pomoct s hledáním starých a regionálních odrůd. Návratem do historie je totiž nejen swing a klobouky, ale také pěstování tuřínu, vodnice a vojáčkových fazolí.

Víte například, kde rostou třeba trvalky z babiččiny zahrádky nebo po německých obyvatelích našeho regionu?

Zdroj: Youtube
Ilustrační foto
Rodičům a dětem nabídnou zahrádku bylin a dobrot
Skrývka ornice probíhá současně na trase obchvatu Krnova i v Polsku u Petrovic na silnici číslo 38, která směřuje ke krnovskému hraničnímu přechodu.
Polské silnice se připravují na neomezenou tonáž. Propojí se s obchvatem
Výhledy z věže.
OBRAZEM: Den otevřených dveří na radnici