Obyvatelé Osoblažska byli zvyklí jezdit do Krnova zkratkami přes Polsko. V posledních dnech se na polské straně hraničního přechodu v Krnově objevily dopravní značky „hraniční kontrola“.

Policisté s bezkontaktním teploměrem zastavovali namátkově auta. Měli na prvním odpočívadle za Krnovem k dispozici speciální stan pro vyšetření osob s horečkou. Drtivou většinu aut nechávali polští pohraničníci projet krnovským přechodem v obou směrech bez zastavení. Na drobných regionálních přechodech mohli řidiči libovolně přejíždět bez kontrol.

Lesní bar nad Horní Lipovou dočasně zavřel po vyhlášení nouzového stavu
Dopad na cestovní ruch bude fatální. Jeseníky může tvrdě zasáhnout

Tento režim zde fungoval naposledy v sobotu večer. Polský premiér Mateusz Morawiecki oznámil, že v neděli ráno stát uzavírá hranice a vstupuje v platnost zákaz vstupu do Polska všem cizincům, včetně Čechů.

V neděli už polští pohraničníci vraceli automobilisty nejen z krnovského přechodu, ale uzavřeli pomocí zátarasů kdejakou polní nebo lesní silničku. V Okrese Bruntál je to špatná zpráva zejména pro obyvatele Osoblažského výběžku.

Vstup Česka a Polska do Schengenského prostoru v roce 2007 byl pro obyvatele Osoblažského výběžku požehnáním. Najednou to lidé z odlehlých pohraničních vesnic měli pár kilometrů do supermarketů v polských Hlubčicích nebo Ratiboři. Čeští a polští zemědělci si při sklizni mohli půjčovat techniku. Zkratkami přes Polsko se cesty z Krnovska na Osoblažsko zkrátily až na polovinu.

Starostka Českého Těšína Gabriela Hřebačková v pátek skrze youtube a sociální sítě oznámila informace o koronaviru na polské straně města Těšín. Instituce jsou nyní uzavřeny, opatření se dotýkají také hranic s polskou stranou města.
Polsko má dvě oběti koronaviru. Od neděle zavírá hranice

Od ranních hodin se uzavřel například most přes pohraniční říčku Troja, který spojuje Slezské Rudoltice a sousední polskou vesnici Rowne.

Řidiči, kteří o tomto opatření nevěděli, se marně pokoušeli polským pohraničníkům na mostě vysvětlovat, že několikakilometrový tranzit autem přes Polsko bez zastavení nemá na šíření koronaviru absolutně žádný vliv. Polští pohraničníci byli důslední a nesmlouvaví.

Také na Jesenicku se uzavřela hranice mezi Českem a Polskem i na drobných regionálních přechodech. Například v Bílé Vodě polská policie dorazila na hranici v pět hodin ráno. Zátarasy polských policistů jsou na hranicích také v Travné nebo v Horních Hošticích. Na přechodu v Bílém Potoku se dokonce na uzavírání hranic podílela česká i polská strana současně.

„Česká správa silnic dala na přechody zátarasy, z polské strany stojí policie,“ popsal starosta Bílé Vody Miroslav Kocián. „Nikoho nepouštějí, všechna auta otáčejí,“ řekl další očitý svědek.