Na hranicích policisté nejsou, dodržování opatření provádí společné hlídky pohraniční stráže a polské policie formou namátkových kontrol na místech nejčastěji navštěvovaných českými občany, včetně parkovišť před velkými nákupními centry a skiareálech.

Hraniční přechod s Polskem, 27 února 2021 ve Starém Bohumíně.
Polsko zavřelo hranice. Na přechodech v MS kraji pohraniční stráž otáčí vozidla

„Bohužel tyto hlídky každý den zaznamenávají řadu případů vstupu do Polska bez požadovaných dokladů, jakými je buď negativní test (PCR nebo antigen) ne starší než 48 hodin, nebo certifikát očkovaní dvěma dávkami vakcín uznaných Evropskou unií,“ informovala česká média polská konzula v Ostravě Izabella Wołłejko-Chwastowicz.

Zavedené regulace ukládají každému, kdo do Polska vstupuje přes jižní hranici, tj. s Českem nebo Slovenskem, povinnost nastoupit do 10ti denní karantény aplikovatelné ihned po vstupu na území Polska. Pokud nemá potvrzení o negativním testu nebo o tom, že je očkovaný.
Výjimku z tohoto opatření mají například pendleři, řidiči mezinárodní dopravy, studenti studující v Polsku, děti, na něž se vztahuje předškolní výuka v sousední zemi a další.

Roman Tancula poskytl Deníku rozhovor.
Pracovník od polských hranic: Propadne-li test o 30 minut, na firmu se nedostanu

„Abychom uchránili české občany před zbytečným stresem na cestě do Polska radíme prostudovat si podmínky, za jakých je umožněn vstup obyvatelů ČR a SR do Polska na www.gov.pl/web,“ dodal konzulka.

Tisíce Čechů byly v Polsku bez testu

„Pokud policisté nebo hlídka pohraniční stráže kontroluje osobu, která nemá potvrzení o negativním testu na covid, zatím pouze nařizuje okamžitě opustit Polsko. Na parkovištích u supermarketů a obchodních centrem ale ukládá pokuty,“ dodává konzulka Izabella-Chwastowicz.

Demonstrace v Praze na Staroměstském náměstí 18. října 2020.
Policie nepustila lidi z Karvinska na demonstraci do Prahy. Autobusy neprojely

Jen za prvních deset dní platnosti aktuálního opatření takto hlídky zkontrolovaly přes 16 tisíc Čechů. Více než 7000 jich nemělo potvrzení o negativním koronatestu. Policisté uložili 31 pokud v celkové výši 9.500 zlotých.