Přesto můžete narazit na člověka, který se za advokáta jen vydává. Talentovaný podvodník dokáže na klienty udělat dobrý dojem smlouvou staženou z internetu, přestože vůbec nemá právnické vzdělání.

Jednoho takového falešného advokáta, který poskytoval za peníze právní služby, aniž by měl odpovídající vzdělání, právě stíhají bruntálští policisté z oddělení hospodářské kriminality.

„Jedná se o šestapadesátiletého muže,“ informovala policejní mluvčí Pavla Jiroušková o dopadení falešného advokáta.

Velikonoční jarmark střední školy Slezské diakonie se vydařil: líbili se háčkovaní a šití zajíčci i ovečky z plsti
Velikonoční jarmark střední školy Slezské diakonie se vydařil

„Je mu kladeno za vinu, že jako fyzická osoba podnikající dle živnostenského zákona, ačkoli není advokátem, měl poskytovat právní služby za úplatu účastníkům správního řízení,“ popsala případ Pavla Jiroušková.

Podle zjištění policie si falešný advokát takto přivydělával minimálně od roku 2013 do současné doby.

Nejčastěji se jednalo o přestupková jednání, při nichž své klienty zastupoval na základě plné moci, kterou mu jeho zákazník klient udělil.

„Právník“ pak mohl s tímto pověřením nahlížet do spisové dokumentace, podával návrhy na přerušení řízení, podněty k obnově řízení, vyjádření k podkladům nebo řešit odvolání. Jedná se přitom o právní úkony, ke kterým nebyl, dle zákona o advokacii, oprávněn.

Celkem takto řešil za své klienty minimálně 92 případů. Cena za jeho služby byla zřejmě o něco nižší, než kolik by si účtoval skutečný advokát. U případů, které policie zdokumentovala, získal kolem sto tisíc korun. Za neoprávněné podnikání mu hrozí až dva roky vězení.

JAK POZNAT FALEŠNÉHO PRÁVNÍKA?

Falešní právníci své služby často inzerují. Nabízejí třeba že zpracují různé smlouvy na prodej i koupi. Nastudují si základy pro samouky a pak si stáhnou vzory nejrůznějších smluv z internetu. S touto výbavou nabídnou „právní služby“ online za atraktivní cenu.

„Rozeznat tyto falešné advokáty někdy lze díky praktikám při inzerování, které nejsou u skutečných renomovaných advokátů obvyklé. Například podbízení se klientům, že „neponesete žádná rizika, žádné náklady“. Podezřelí jsou i nepřiměřeně nízkou cenou za služby a tím, že neuvádějí své číslo, pod nímž jsou zapsaní u České advokátní komory,“ popsala praktiky podvodníků Iva Chaloupková z Advokátní komory ČR (ČAK).

Falešní advokáti (na rozdíl od těch skutečných) nemají pojištění.

„Klient dostane špatnou radu, dokumenty jsou sepsané s chybami, takže u soudu neuspějí. Není možné si pak stěžovat na jeho jednání a získat odškodnění,“ varuje Chaloupková.

Výhra - TIP liga
Soutěž TIP liga je opět tady! Začínáme

CO JE VINKLAŘENÍ

Jejich internetové stránky působí profesionálně, ceny za služby jsou mírné a i po telefonu působí důvěryhodně. Jenže rady, které za úplatu dávají, mohou přijít napálené klienty hodně draho.

Řeč je nejen o falešných advokátech, ale i notářích či exekutorech, kteří se dopouštějí takzvaného vinklaření, neboli neoprávněného výkonu profese. Každý rok advokátní či notářská komora odhalí desítky takových případů.

Například v roce 2016 odeslali skoro 140 trestních oznámení.

Ivo Vondrák
Hejtman a poslanec Ivo Vondrák zakoupil a předal invalidní vozík
Instruktoři potápěčských činností kpt. Roman Kudela (žlutá přilba) a mjr. Martin Kučera (červená přilba) vedou nácvik ponoru pod ledem ve Svobodných Heřmanicích v zaplaveném lomu Šifr.
Nacvičují taktiku pod ledem i ve vrtulníku