„Spoléháme na to, že po tolika letech v zemi už bomba určitě není nebezpečná. Namísto zalehávání nebo útěku přichází spíš zvědavost. Všichni si chtějí vyoranou bombu prohlédnout zblízka," komentovala časté nálezy Jarmila Schnaubeltová, která hospodaří na polích kolem Dolních Povelic.

Pamětníci dokonce vzpomínají, jak na Osoblažsku prázdné nábojnice a větší kovové střepiny kdysi sbírali do sběru jako šrot. „Dnes se s tím dělají hrozné ciráty. Když jsem pracoval pro Státní statky, normálně jsme ty bomby nosili na konci šichty k vedoucímu do kanceláře," zavzpomínal jeden ze zemědělců pamětníků. Dnes zde kromě zemědělců nejčastěji na munici natrefí hledači pokladů, kteří chodí po polích a lesích s indikátory kovů.

Funkční granát v kotli neskončil

Teplárny Dalkia v Krnově topí nejen uhlím, ale také biomasou, dřevěnou štěpkou či slámou, které pochází z Osoblažska. Proto musely zavést důmyslný systém kontrol, aby v kotlech neskončilo nic, co tam nepatří. Nejnovější případ z minulého týdne ukázal, že maximální opatrnost při kontrole biopaliva je na místě.

„V pátek oznámil na tísňovou linku 158 pracovník tepláren, že v prostoru skládky paliv na ulici Čsl. armády v Krnově nalezli při třídění štěpky pravděpodobně neznámou munici. Na místě policejní hlídka zajistila okolí nálezu až do příjezdu pyrotechnika," uvedla policejní mluvčí Ivana Křištofová.

Pyrotechnikovi stačil jediný pohled na podezřelý kovový předmět, který neušel pozornosti pracovníků tepláren, a už měl jasno.

„Přivolaný pyrotechnik na místě potvrdil, že se jedná o plně funkční dělostřelecký granát z druhé světové války o průměru 75 milimetrů a převzal ho k bezpečné likvidaci," dodala policejní mluvčí Křištofová.

Zachycení munice nebyla náhoda

Podle mluvčího Dalkie Milana Wagnera se nejednalo o náhodný nález, ale o výsledek systematických kontrol biopaliva.

„Veškeré biopalivo, které vstupuje do našich kotlů, nejprve systémově prochází takzvaným třídičem biomasy. Ten detekuje všechny předměty, které jsou větší než deset centimetrů. Navíc je zde elektromagnetický odlučovač kovů, který vytahuje veškeré železné materiály. V neposlední řadě máme také na přísunu paliva neustále vizuální dohled jednoho pracovníka přímo na místě," popsal Milan Wagner systém kontrol před vstupem paliva do kotlů, který minimalizuje rizika spojená s municí.

Granát ležel v lese u Žďárského potoka

O tom, že ani víc jak sedmdesát let po válce nejsou nálezy nevybuchlé munice ničím neobvyklým ani mimo Osoblažsko, svědčí také další případ z minulého týdne, který se odehrál na Rýmařovsku.

„K dalšímu oznámenému nálezu munice vyjela rýmařovská hlídka v sobotu 13. října. Náhodný turista z Brněnska nalezl munici v lese v katastru obce Stará Ves Žďárský Potok," popsala další případ z minulého týdne policejní mluvčí Křištofová.

Na místě policisté zjistili, že nejedná o falešný poplach, ale o skutečný útočný ruční granát československé výroby vzor 34. S ním bylo na místě i několik nábojů do kulometu. Munici si převzal k bezpečné likvidaci pyrotechnik.