Svou pravou identitu prozradil omylem. Stalo se tak v nemocnici v Plzni, kde se po kolapsu a následné několikatýdenní hospitalizaci probral z bezvědomí.

„Dne 16. února v 16.27 hodin bylo policistům oznámeno, že ve vozidle nedaleko Klatov spolujedoucí muž zůstal v bezvědomí. Občan přivolal zdravotnickou záchrannou službu. Zdravotníci prováděli resuscitaci. Následně byl pacient leteckou záchrannou službou transportován do nemocnice v Plzni. Muž byl v bezvědomí a nekomunikoval s okolím několik týdnů,“ uvedla klatovská policejní mluvčí Dana Ladmanová.

Skutečné jméno

Vzhledem k nejasným okolnostem se případem zabývala klatovská policie. Muž neměl doklady a ochráncům zákona se nepodařilo ověřit pacientovo jméno, které se dozvěděli od jeho známých a spolupracovníků. Nikdo takový totiž neexistoval. Když dotyčný v nemocnici procitl, zapomněl na svou roli a nevědomky se představil svým skutečným příjmením.

Na Letišti Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově přistál 21. února 2022 americký bombardér B-52 Stratofortress. Přistání bylo součástí cvičného letu dvou těchto bombardérů nad střední a východní Evropou.
Souhlasíte s vojenskou základnou USA u Ostravy? Vondrák: je to o diskuzi

A vše bylo jasné. Ochránci zákona v databázi zjistili, s kým mají co do činění. Vyšlo najevo, že jde o člověka hledaného v souvislosti s ostravskou loupeží z roku 2011. Policejní eskorta ho nyní přepravila do Ostravy, kde na něj zdejší okresní soud uvalil vazbu. Cizinci hrozí až deset let vězení.

Přiznání

„Muž se k loupežnému přepadení z roku 2011 přiznal. Uvedl, že v době přepadení hrával automaty a dostal se do finančních problémů. Také sdělil, že se nechal inspirovat televizí, kde viděl, že stejným způsobem byla přepadena banka,“ uvedla Eva Michalíková z moravskoslezské policie. Muž vypověděl, že se po celých jedenáct let představoval jiným jménem. Neměl žádný doklad totožnosti a živil se jako zedník po různých stavbách na několika místech v České republice. Osudným se mu stal pobyt a kolaps v Klatovech.

Nemá šanci

Promlčecí lhůta, která u tohoto typu loupeže činí deset let, se na něj nevztahuje. Policie totiž dobře věděla, kdo je pravděpodobný pachatel. Nedlouho po činu znala jeho identitu a následně po něm vyhlásila pátrání.

Fanoušci při utkání Baník Ostrava - Hradec Králové.
Podpora i pískot. Na Baník proti Hradci přišlo pět tisíc fanoušků, najdete se?

Muž ale stačil zmizet. Uměl česky a díky svým zednickým schopnostem se dalo předpokládat, že se pod falešným jménem bude ukrývat někde na stavbě. A k tomu skutečně došlo. Pátrání, byť neúspěšné, probíhalo celých jedenáct let. Nebýt zdravotního kolapsu, možná by si Polák ještě další roky užíval svobody.

Loupež

Ke zločinu v ostravské Komerční bance došlo 10. března 2011 deset minut před polednem. „Pachatel přistoupil k přepážce. Zaměstnankyni předložil papír s textem, který ženu nabádal k vydání peněz pod hrozbou použití granátu. Pokladní mu proto v obavách vydala bankovky různých nominálních hodnot. Muž pak odešel,“ uvedla tehdy ostravská policie, která zveřejnila i jméno podezřelého.

Beskydská pivní stezka, duben 2022.
Beskydská pivní stezka se otevírá a dá zabrat i zkušeným pivařům, troufnete si?

Lupič si odnesl dvanáct tisíc korun. Na lístku, předloženém pokladní, stálo: „Toto je loupežné přepadení, vydejte mi veškerou hotovost, nikam nechoďte, nevolejte, mám u sebe granát a použiji jej!“

Lístek z loupežného přepadení v Ostravě, březen 2011.Lístek z loupežného přepadení v Ostravě, březen 2011.Zdroj: Policie ČR