Češi se shlédli v obnovitelných zdrojích, nebojí se jaderných elektráren a uvažují o dostavbě dalších bloků Temelína.

V Polsku po černobylské havárii jadernou energetiku zcela opustili a dodnes je zde devadesát procent veškeré elektrické energie vyráběno v tepelných elektrárnách spalováním uhlí. Poláci právě zahájili dostavbu dalších dvou bloků tepelné elektrárny Opole.

Náklady na zvýšení kapacity elektrárny v Opole a modernizaci tepelné energetiky dosáhnou v přepočtu stovky miliard korun, což je největší polská investice za posledních 25 let. Elektrárna Opole bude schopna zajistit dodávky elektřiny pro více než dva milióny polských domácností.

Připomeňme, že elektrárna Opole postavená v polovině devadesátých let, leží asi osmdesát kilometrů od Krnova.

Uhlí zdroj čisté energie?

Polskou energetiku založenou na uhlí přijel o víkendu do Opole obhajovat polský premiér Donald Tusk.

„Tady se začínáme odvážně nanovo pouštět do dobrodružství s uhlím. Chtěl jsem vám poděkovat za vaše odhodlání, které bylo pro mě důležitou zbraní ve sporech, které se rozhořely kolem této investice. V Evropě se svádějí bitvy o to, zda polské uhlí může být i nadále zdrojem energie.

Musíme v Opole udělat vše pro modernizaci našich zařízení, aby všem bylo jasné, že polské uhlí není otrávené a může poskytovat čistou energii," řekl premiér při víkendové návštěvě Opole. Na výstavbě dalších bloků elektrárny v Opole bude pracovat na čtyři tisíce lidí. Jde o největší stavbu svého druhu v Evropě.

Koncepce k nahlédnutí

Ministerstvo životního prostředí ČR právě zahájilo zjišťovací řízení ke koncepci Program přeshraniční spolupráce ČR-PL v období 2014-2020, do které mohou zájemci nahlížet na odboru životního prostředí Městského úřadu v Krnově.

Součástí této koncepce jsou rovněž výsledky sledování stavu ovzduší v česko polském pohraničí. Jednotlivé regiony se značně liší podle zdrojů znečištění a klimatických podmínek. Přestože se v pohraničí čistota ovzduší v posledních letech obecně zlepšila a celkové množství emisí se snížilo, naměřené hodnoty stále výrazně převyšují průměr Evropské unie.

Oxid siřičitý vzhledem k systematickému odsíření velkých zdrojů znečištění v České republice a lepšímu složení našeho uhlí není u nás zdaleka tak zásadním problémem jako v Polsku.

Kromě energetiky a průmyslu jsou samozřejmě po obou stranách hranice velmi významným znečišťovatelem ovzduší lokální topeniště a doprava.