Vyšetřovna na náměstí

Součástí celé akce byla především pojízdná dermatologie. V rámci boje proti jednomu z nejagresivnějších typů rakoviny, melanomu, je součástí výstavy improvizovaná vyšetřovna, v níž dermatolog poskytne konzultace k mateřským znaménkům, pihám a změnám na kůži. Během středy se ve vyšetřovně vystřídalo 76 zájemců. Ve čtvrtek přišlo do vyšetřovny téměř sto pacientů.

„Jsem ráda, že se lidé nebojí a navštíví nás. Myslím, že nynější prostředí zde není tak stresující, jako například v ordinaci, čehož se mnohdy lidé bojí," řekla zdravotní sestra, která pacientům vysvětlovala, jak takové vyšetření kůže probíhá a proč je dobré se nechat vyšetřit.

Důležitá je prevence

Zdravotníci se snažili vysvětlit lidem, že nejdůležitější v boji proti rakovině je prevence.

„Včasná diagnostika melanomu, tedy rakoviny kůže je rozhodující. Pomocí dermatoskopie můžeme rozlišit zda-li je znaménko zhoubné nebo nezhoubné," doplnila jedna z informačních pracovnic na náměstí, která se lidem rovněž snažila vysvětlit, že je dobré vyhýbat se přílišnému slunění. „Rozhodně bych doporučila se příliš neopalovat," doplnila pracovnice Hanka Březňáková.

Vyšetření podstoupila i sedmdesátiletá paní Marie z Krnova, která si nechala zkontrolovat mateřské znaménko na zádech. Vše dopadlo skvěle. Paní Marie má kůži zdravou.