„Po skončení obřadu vyšel průvod svatebčanů na hřbitov k pomníku padlých sovětských vojáků, kde kladl květiny," řekl pamětník, historik a kronikář města Josef Cepek. Byla to tradice bruntálských svatebčanů, která přetrvala pouze do roku 1989, kdy se změnily v zemi společenské poměry a na tradici již místní lidé nenavázali. „Kladení květin trvalo pouze jeden čas, organizoval je Sbor pro občanské záležitosti," uvedl Josef Cepek.

Na stejný pomník kladou dodnes zástupci radnice i místní obyvatelé květiny a věnce pouze v květnu u příležitosti osvobození naší země od německých okupantů.

.

Misijní kříž řezbáře Františka Nedomlela na novém pohřebišti pod Uhlířským vrchem vztyčovali pracovníci Technických služeb Bruntál. foto: DENÍK/Karel Janeček

Obzvláště návštěvníci města se často podivují, jak mohl historický městský hřbitov fungovat mezi panelovými domy prakticky v centru Bruntálu. „Vznikl v roce 1624, a byl tehdy mimo městských hradeb. Za císaře Josefa II. musely hroby ven z města," připomněl historik Cepek. Zajímavé podle něj je, že se nenalezl zatím při výkopových pracích žádný hrob okolo kostela na náměstí Jana Žižky, kde se před staletími pohřbívat kdysi muselo.

„Kde se tehdy pochovávalo?" ptal se Cepek, který ví hned o několika hromadných hrobech v okolí města. „Jeden byl v městském parku, druhý u kříže ve směru k rybníku Balaton. Kde byly asi ty ostatní?" Vojenský hřbitov byl na Krnovské ulici, bývalý židovský hřbitov býval na Polní ulici, dodnes tam je jeho torzo.

Dnes se již v bruntálském centru nepohřbívá, i když tam hřbitov stojí dál. Město v roce 2010 přesunulo všechno spojené s pohřbíváním pod Uhlířský vrch. Nové pohřebiště vyzdobil kříž místního řezbáře Františka Nedomlela a jde o kříž misijní.

.

Nové pohřebiště zřídilo město pod Uhlířským vrchem v říjnu roku 2010. foto: DENÍK/Karel Janeček