Kde jinde uspořádat krnovskou drakiádu, než na Cvilíně? Tímto heslem se řídí jak pedagogové z krnovského kroužku Zvídálek, kteří zde pořádali drakiádu 8. října, tak ve sdružení Flemmichova vila, které zve veřejnost na pouštění draků v neděli 20. října.

S dětmi přišli na Cvilín i rodiče

„V rámci měsíčního plánu kroužku Zvídálek nám školní družina při Základní škole na Žižkově ulici pomohla uspořádat drakiádu. Společně s dětmi a s kolegyní vychovatelkou Stanislavou Svobodovou jsme se vydali pouštět draky na Cvilín," uvedla Helena Koláčková ze Zvídálku. Nejvíc ji potěšilo, že kromě sedmatřiceti dětí přišla na akci na Cvilíně také řada rodičů, kteří chtěli své zkušenosti s pouštěním draků předat další generaci.

Počáteční radost ze slunečného počasí trochu ochabla, když se ukázalo, že tentokrát zde vítr vane dost slabě.

„Až vysoko v oblacích létali pouze profesionálně vyrobení draci, ale ostatní se většinou tak vysoko nedostali. Přesto se naprosté většině dětí po vynaložení značného úsilí podařilo své draky alespoň na chvíli dostat do vzduchu. Mám zato, že se akce zdařila a byli jsme všichni spokojeni," doplnila Helena Koláčková.

Sáňkování se líbilo, teď přijdou draci

Na tutéž louku nad Kolibou a Salvátorem pozvalo v zimě občanské sdružení Flemmichova vila všechny pamětníky, aby zde společně zavzpomínali, jak se zde sáňkovalo za časů jejich dětství. Akce Sáňkování pro starší a pokročilé se líbila, takže v podobném duchu bude i Podzimní cvilínská drakiáda. Sraz je v neděli ve 13 hodin u březové aleje nad Kolibou.

Až do 17 hodin zde čeká pokročilé drakaře i začátečníky volné létání, výměna konstruktérských zkušeností, chválení i pomlouvání cizích draků, tichá závist v případě vlastních neúspěchů a okoukávání dobrých fíglů. „A také nás čeká rozplétání šňůr, když se váš drak zaplete s jinými," upozornil Petr Ondruška ze sdružení Flemmichova vila, které připravilo kampaň, happeningy a řadu besed o minulosti a přítomnosti Cvilína, i o jeho dalším směřování v budoucnosti.

Drakiádu bude podobně jako sáňkování provázet hudba, čaj pro zahřátí a dokonce bude možné vyhrát v tombole různé dárky. „Tato nostalgická akce má pamětníkům připomenout, že Krnované chodí na Cvilín sáňkovat a pouštět draky odjakživa.

Tyto tradice by se měly předávat v rámci rodiny, tak si zkusíme zavzpomínat, jaký je to kumšt dostat draka do vzduchu a připomenout si, kde to nejlépe fouká, a kde se může zamotat do větví. Drakiáda je vlastně interaktivní přednáška spojená s ochutnávkou tradičních radovánek z našeho Cvilína," doplnil Ondruška.