Stromy na sídlišti pod Cvilínem byly vysázeny jako takzvaná náhradní výsadba za tři stromy, které musely ustoupit novému parkovišti před blokem F. „Pětadvacet stromů se nachází právě v okolí tohoto parkoviště. Sedmi stromy jsme doplnili také alej před sousedním blokem E," uvedl Dušan Martiník z odboru životního prostředí Městského úřadu v Krnově, který má na starosti zeleň.

Javory před poliklinikou

Dalších pět nových stromů se právě objevilo před krnovskou poliklinikou. Jen zaplnily otvory v dlažbě, které zde zbyly po třech polokulovitých javorech. Ty byly pokáceny asi před týdnem.

„Částečně suché javory před poliklinikou již neměly žádnou perspektivu. Na jejich špatném stavu se podepsalo stáří i stresové prostředí. Nedostatek prostoru pro kořeny pod dlažbou i solení okolních komunikací. Protože v této řadě už chyběly z dřívějška další dva stromy, rozhodli jsme se provést jejich dosadbu naráz, aby nově vysazené javory byly stejného stáří," upřesnil Dušan Martiník s tím, že kulové javory byly vysazeny před poliklinikou i v sousedství před prodejnou optiky.

Pro letošek už bylo vysazeno všechno

Výsadbou před poliklinikou a na Sídlišti pod Cvilínem letošní výsadba vzrostlých stromů pro Krnov končí. V městském rozpočtu totiž na ni bylo určeno 150 tisíc korun a ty jsou již vyčerpány.

S výsadbami se začalo už na jaře, kdy dvě okrasné třešně zaplnily volná místa u kruhového objezdu na Jesenické ulici. Dva habry přibyly na Zámecké ulici, pět jírovců pleťových na ulici Mlýnské v Kostelci, tři jírovce vedle Billy a jeden velký kaštan červenolistý u kina Mír.

Jarní pokračování: Smetanovy sady

V příštím roce bude výsadba vzrostlých stromů v krnovských ulicích a zákoutích pokračovat. V rámci náhradní výsadby uložené Ředitelství silnic a dálnic za kácení v rámci přípravy území pro výstavbu obchvatu se podařilo pro město Krnov získat dva miliony korun. Ty budou použity na dosadbu zeleně do Smetanových sadů.

Období vegetačního klidu je kromě vysazování stromů vhodné také pro jejich kácení. „Nic rozsáhlejšího se ale nechystá. Budou to jen jednotlivé stromy, o jejichž vykácení žádali občané a jejich žádosti byly posouzeny jako oprávněné. Příkladem může být smrk v těsné blízkosti bytového domu na Vodní ulici, který už je tak velký, že větve naráží do zdi domu. Podobný důvod vede také k odstranění smrku u bloku A na Sídlišti pod Cvilínem," uzavřel Dušan Martiník.