Díky partnerství s ukrajinským městem Nadvirna má Ukrajina na Krnovsku příznivce už řadu let. Charita Krnov zorganizovala sbírku perníčků a oplatků pro děti na Ukrajině. Farnost Krnov v krnovské Koncertní síni sv. Ducha v sobotu 4. května od 17 hodin pořádá benefiční koncert pro Ukrajinu.

Heinz Hübner založil Hübner Quartet.
Benefiční koncert pro Ukrajinu podpoří krnovský rodák Heinz Hübner

PERNÍČKY PRO NADVIRNU

„Původně jsme uspořádali sbírku perníčků jen mezi našimi zaměstnanci, ale zájem zapojit se projevilo například také vedení Domova pro seniory Krnov. Proto jsme se rozhodli oslovit i širokou veřejnost,“ vysvětluje ředitelka krnovské Charity Monika Dudová. Příspěvek do sbírky sladkostí by měl mít neporušený obal a dostatečně dlouhou dobu spotřeby. Zájemci je mohou nosit do krnovského sídla Charity v Hlubčické ulici v pracovní dny od 7 do 15.30 hodin, nebo si domluvit předání na telefonním čísle 725 104 441.

Sbírku můžete podpořit ještě v pondělí 6. května, a už o dva dny později by měly perníčky a oplatky společně s další pomocí zamířit do partnerského města Nadvirny. „Chceme navštívit děti v sociálně slabších rodinách, v nemocnici a v rehabilitačním centru. Určitě není třeba vysvětlovat, že darované dobroty nejmenší nejen potěší, ale zároveň také zasytí,“ dodala Monika Dudová s tím, že na Ukrajinu z Krnova zamíří také pleny pro dospělé, speciální lékařská lůžka, zdravotnický materiál, drogerie, aktovky a několik pytlů s oblečením.

Nakládání materiálu v areálu Charity Krnov.
Pomoc z Krnovska přispívá k budování nové Ukrajiny

BENEFIČNÍ KONCERT

Výtěžek ze sobotního benefičního koncertu pomůže sociálně slabým a sirotkům na těžce zkoušené Ukrajině. V programu, který je zaměřený na francouzskou hudbu v průřezu několika staletí vystoupí zpěvačka Lada Soukupová, klavírista Tomáš Edelsberger, varhaník Jakub Osadník,Trio houslisty Heinze Hübnera, Hudební sdružení Krnov s hosty a chámový sbor Fronhofen. Diriguje Václav Mička.

Farnost Krnov na Ukrajině podporuje aktivity slovenského kněze Petera Krenického. Ten shání ubytování pro početné a neúplné rodiny, buduje hospic, shání peníze na operace chudých nemocných, zřídil kuchyň a noclehárnu pro bezdomovce. „Pravda, na Vánoce mě odvezla záchranka, trochu se mi pokazilo srdce, ale brzy mě postavili na nohy, takže funguji dále. Přeháním to stále s modlením, takže duch je silný,“ napsal Krenický Krnovanům s tím, že se těší na další spolupráci.

FILIP FŇUKAL hrající manažer Orcy.
Chceme v Krnově národní ligu, říká sportovní manažer ORCy Krnov Filip Fňukal
Nový web www.jesenickeprameny.cz
Tip na výlet: Jesenické prameny popisuje nový web, základem je interaktivní mapa