Chcete ušetřit? Chcete levnější elektřinu? Děkuji, nechci, a už volám městskou policii.

Zatímco ještě před čtyřmi roky se na zdánlivě lákavou nabídku podomních prodejců nechal kdekdo nachytat, dnes už je situace jiná. V Krnově i v Bruntále platí zákaz podomního prodeje, který chrání občany před nekalými praktikami vlezlých obchodníků, kteří narušují soukromí potenciálních klientů.

A že lidé tuto ochranu potřebují, by mohli potvrdit všichni, kdo pod vlivem manipulativních triků koupili předražené věci nebo podepsali nevýhodné smlouvy.

POKUTA PRODEJCŮM ZA PORUŠENÍ ZÁKAZU

Navzdory tomuto zákazu se v našich ulicích podomní prodejci čas od času zase objeví. V Bruntále ani v Krnově jim ale už pšenka nekvete. Lidé se už umí bránit. „V minulých dnech se občané dvakrát obrátili na městskou policii kvůli podomnímu prodeji," informoval ředitel bruntálských strážníků Pavel Petr.

K jednomu takovému případu došlo i v pátek 17. února. „Domácnosti v Dělnické ulici v Bruntále obcházel muž, který obyvatelům nabízel energetické služby. Strážníci mu za nerespektování zákazu podomního prodeje udělili pokutu," upřesnil Pavel Petr.

UŽ JE TU ZASE COMFORT ENERGY

V Bruntálu se jednalo o pokutovaného obchodníka, který zastupoval společnost Comfort energy. Jméno této společnosti není čtenářům Deníku neznámé. Její prodejci například atakovali svými nabídkami loni v dubnu obyvatele krnovského Sídliště pod Cvilínem nebo Rooseveltovy ulice.

Deník na to upozornil v článku Vlezlé praktiky Comfort energy. Mluvčí této společnosti Alžběta Šťastná se tehdy vyjádřila v tom smyslu, že jejich obchodní zástupci jsou povinni se řídit etickým kodexem prodejce, jehož součástí je také nařízení o striktním dodržování a respektování místních vyhlášek, které platí v jednotlivých obcích, včetně zákazu podomního prodeje.

„V případě, že je toto nařízení ze strany obchodního zástupce porušeno, jedná se o pochybení jednotlivce," uvedla tehdy mluvčí Comfort energy.

SKUPINKA PRODEJCŮ V ULICI E. HAKENA

Nabídce levnější elektřiny byli nedávno vystaveni také lidé v Krnově. Opět řešili situaci správně a zavolali strážníky.

„Na podomní prodejce, kteří porušují tržní řád tím, že obcházejí byty a nabízejí levnější elektřinu, byli strážníci upozorněni v úterý 14. února po poledni obyvatelem domu v ulici E. Hakena," uvedl velitel krnovských strážníků Pavel Moravec.

Hlídka v domě zastihla ženu a dva muže. Strážníci je poučili o existenci zákazu podomního prodeje v Krnově, načež skupinka z místa odešla. Jakou společnost zastupovali se v tomto případě nepodařilo zjistit.

V Krnově platí zákaz podomního prodeje od roku 2013, v Bruntále přijali tržní řád omezující prodej některých druhů zboží a poskytování služeb mimo provozovny v roce 2015. „Primární funkcí je odstrašení prodejců případnou sankcí podle zákona o přestupcích až do výše třiceti tisíc korun," uvedl při té příležitosti městský právník Michal Vodička.

Gabriela Mathiasová