Dopravu na Bruntálsku v sobotu ráno zkomplikovala sněhová bouře a vichřice, řada silnic je sjízdná pouze se sněhovými řetězy. Sněžení navíc snížilo dohlednost. V ostatních částech Moravskoslezského kraje je většina silnic sjízdná bez omezení, na řadě míst ale fouká silný i nárazový vítr, kvůli kterému už se stalo několik nehod. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

90 tisíc domácností bez proudu

Kvůli stromům popadaným na vedení evidoval ČEZ v sobotu k osmé hodině ranní asi 70 tisíc domácností bez elektřiny, přes 130 poruch na vysokém napětí a další desítky poruch na napětí nízkém. Dalších přes 20 tisíc domácností bylo bez elektřiny na distribučním území, které spadá pod skupinu E.ON. Informovali o tom mluvčí obou energetických společností.

K 11. hodině se celkový počet snížil na zhruba 50 tisíc domácností bez proudu.

Ze Zoo Ostrava. Archivní sníme Deníku..
Kvůli silnému větru zůstane v sobotu uzavřená zoologická zahrada v Ostravě

"Nejsložitější situace je nyní v Moravskoslezském kraji, zde evidujeme 27 poruch na vedení vysokého napětí a 15 tisíc domácností bez elektřiny, následně pak v kraji Středočeském, kde je 22 poruch na vedení vysokého napětí a 13 tisíc domácností bez elektřiny, a v kraji Královéhradeckém, kde pracujeme na opravě 26 poruch na vedení vysokého napětí a bez elektřiny je 12 tisíc domácností," uvedla dopoledne mluvčí energetické společnosti ČEZ Soňa Holingerová. Tisíce domácností bez elektřiny evidovali energetici také v Libereckém a Ústeckém kraji. 

Situace v MS kraji

"Počet poruch na vedení vysokého napětí se výrazně snižuje," řekl mluvčí ČEZ Sobol. K 9. hodině evidoval ČEZ 26 takovýchto poruch, k 12:00 jich bylo už jen 17. "Ve 12 hodin bylo bez proudu už jen 5 tisíc domácností. "Pokud se nějak nezhorší počasí, všechny poruchy by měly být odstraněny do večera," řekl Sobol. Bez proudu jsou obyvatelé například na Bruntálsku v okolí Ludvíkova nebo Karlovy Studánky, na Frýdecko-Místecku v Dolní Lomné, na Novojičínsku v části Štramberka nebo v Opavě v městské části Kateřinky.

Strom spadl na trať mezi Branticemi a Miloticemi nad Opavou na Bruntálsku, vlaky ale nejezdily po celé trati mezi Krnovem a Moravským Berounem. České dráhy informovaly, že v současné době je kvůli spadlým stromům zastaven provoz na trati mezi Valšovem a Rýmařovem.

Nehoda nakladače v pátek 3. února u České Vsi na Jesenicku.
Sníh zasypal Jeseníky: auta mají problémy, hrozí laviny

"Zoologická zahrada a botanický park Ostrava zůstane v sobotu 4. února uzavřena návštěvníkům kvůli velmi silnému větru. Hrozí pád větví. Děkujeme za pochopení," sdělila mluvčí zahrady Šárka Nováková.

Lyžaři měli smůlu

V Jeseníkách se ocitlo bez proudu například lyžařské středisko Karlov. Lidé, kteří sem chtěli zamířit, nebo již zamířili za zimními sporty, raději cestu zrušili, neboť dodávku elektřiny se podařilo obnovit až někdy kolem druhé hodiny.

Vítr a výpadky elektřiny ovlivnily i provoz některých lyžařských areálů v Beskydech. Dopoledne se proto nelyžovalo například v areálu Ski Armáda v Dolní Lomné. Vedoucí největšího lyžařského střediska v regionu Ski Bílá Jaroslav Vrzgula řekl, že také tam ráno nešel proud, ale asi od 9 hodiny už elektřina funguje.

"Moc lidí tu ale zatím není. Teprve najíždějí. I cesty byly zasekané," řekl před 12. hodinou Vrzgula.

Sobotní zásah hasičů v Beskydech:

Zdroj: Youtube

Silný vítr škodil i v dalších okresech

Silný vítr se nevyhnul ani Opavsku. V Budišově nad Budišovkou se v sobotu chystalo po deseti letech slavnostní otevření skiareálu v Horních Guntramovicích. Jenže od šesti hodin ráno tam nejde elektřina. Stojí vlek, pokladny, bufet. Pořadatelé zde chystali závody pro děti, které teď se svými rodiči čekají, zdali se náhodou nepodaří provoz obnovit. 

Strom spadl například na silnice u Sedlišť na Frýdecko-Místecku, mezi Horním Benešovem a Lichnovem na Bruntálsku, kde do něj narazilo auto. Rovněž u Josefovic, části Klimkovic na Ostravsku, automobil narazil do spadlého stromu.

"Hasiči v souvislosti se silným větrem vyjížděli od sobotních 3 do 12 hodin celkem k 272 událostem. Nejvíce jich bylo v okrese Bruntál, téměř sedmdesát," komentoval situaci mluvčí Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Lukáš Popp.

Přehled výjezdů po okresech (3 - 12 hodin, 4. února 2023):
Bruntál 68
Frýdek-Místek 29,
Karviná 12
Nový Jičín 48
Opava 54
Ostrava 61

Pro nákladní vozy těžší 12 tun je na Frýdecko-Místecku stále uzavřený úsek silnice I/56 mezi Ostravicí a Bílou. Silnice, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko, vede kolem přehrady s pitnou vodou Šance. Nesmí se tam solit a kamiony mívají v kopcích problémy. Silnice proto bývá v zimě často uzavřená.

Zasněžená cesta. Ilustrační foto.
O víkendu to bude klouzat. Meteorologové vydali výstrahu i před silným větrem

Podle meteorologů bude horách sněžení trvalejší. Teploty se budou pohybovat kolem nuly, ve vyšších polohách bude mrznout. Čerstvý severní vítr, zejména zpočátku místy s nárazy, bude k večeru zvolna slábnout.

Olomoucko

Na silnicích v Olomouckém kraji zůstával dnes ráno místy sníh, případně jsou po chemickém ošetření mokré. Při poklesu teplot mohou vozovky namrzat. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Na některých místech regionu komplikují kvůli silnému větru provoz popadané stromy. Vyplývá to z aktuálních údajů Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Na Bruntálsku zatím víc pršelo než sněžilo, ale o víkendu by mělo sněžení přibývat. 3. února 2023
Na Bruntálsku zatím víc prší než sněží, ale sníh brzy přijde

Rozbředlý sníh je na silnicích především na Jesenicku a Šumpersku. Na vozovkách, které udržují silničáři inertním posypem, tedy nejčastěji kamennou drtí, leží od středních poloh uježděná vrstva sněhu. V horských oblastech se na vozovkách vlivem silného větru tvoří sněhové jazyky. Zbytky rozbředlého sněhu jsou místy i na silnicích na Olomoucku, kvůli sněžení a silnému větru tam silničáři varují před možným vznikem takzvané bílé tmy.

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu bude dnes v kraji proměnlivá, převážně velká oblačnost, místy se sněhovými přeháňkami. V Jeseníkách bude zataženo se sněžením. Nejvyšší teploty by se měly pohybovat mezi minus dvěma až plus jedním stupněm Celsia, na horách od minus devíti do minus pěti stupňů Celsia. Vát bude čerstvý vítr, zpočátku místy s nárazy o rychlosti až 70 kilometrů v hodině, na horách ještě silnějšími. Odpoledne zeslábne. Od vyšších poloh se mohou tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje. Zpočátku se místy může objevit také náledí.