Na sídlišti Dolní v Bruntále žije třetina obyvatel města. Mnohá místa a chodníky už naléhavě potřebují opravit.

„Obnovu veřejných ploch nutně potřebuje. Nejenže jsou některá prostranství již značně nevzhledná, chodníky hůře schůdné a sjízdné pro kočárky, ale například prostranství s nefunkční kašnou u základní školy se postupem času stalo téměř smetištěm," řekl mluvčí bruntálské radnice Jiří Ondrášek.

Jelikož se městu podařilo získat dotaci až koncem září, začnou práce až v těchto dnech. Město žádá v této souvislosti obyvatele sídliště o maximální míru pochopení, shovívavosti a trpělivosti v souvislosti se ztíženou schůdnosti.

K budoucí podobě sídliště se vyjadřovali mimo jiné samotní jeho obyvatelé. Projekt města z Programu regenerace panelových sídlišť na ministerstvu pro místní rozvoj uspěl, díky čemuž město získalo na opravy přes sedm milionů korun. Zbytek nákladů pokryje rozpočet města.

„To, že se konečně začne s úpravou prostranství na sídlišti, je nikoliv pouze potěšující, ale také úlevná skutečnost. Protože čekání na renovaci veřejných ploch na sídlišti, především chodníku Cihelní, bylo dlouhé a potřeba něco udělat v tomto ohledu velká," řekl starosta města Petr Rys.

Po ukončení oprav se lidé dočkají nové komunikace od ústí do Uhlířské ulice až po Zeyerovu ulici, také se počítá s renovací oddychové plochy včetně obnovy vodního prvku. Nová bude komunikace pro pěší okolo Kobylího rybníka, kde přistaví lavičky, odpadkové koše, zábradlí a stojany na kola. Obnovu čeká i zeleň a veřejné osvětlení. Pokud počasí dovolí, rekonstrukce skončí ještě letos, pokud ne, až na jaře po oblevě.