Letáky vyvěšené na krnovském pracovišti Oblastní správy sociálního zabezpečení (OSSZ) Bruntál v Revoluční ulici informují o dočasném pozastavení provozu. Pro občany Krnovska se dveře úřadu uzavřou po šesti letech existence této pobočky.

„Považuji za svou povinnost sdělit občanům, že se pobočka OSSZ v Krnově rušit nebude," reagovala důrazně krnovská starostka Alena Krušinová, když se objevily první spekulace, že by v rámci úsporných opatření mohl přijít region o tento důležitý finančně správní úřad. Znamenalo by to, že obyvatelé Krnovska, Osoblažska, Albrechticka a Jindřichovska budou zase muset kvůli každému razítku dojíždět do Bruntálu.

„Zástupci ČSSZ projednávali se starostkou města Krnova Alenou Krušinovou zajištění provozu pracoviště OSSZ Bruntál v Krnově. Obě strany představily varianty možného zabezpečení chodu pracoviště v Krnově," konstatovala tisková mluvčí správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová.

Už v létě navštívily starostku Alenu Krušinovou ředitelka OSSZ Bruntál Věra Tesolinová a krajská ředitelka Jana Miklasová, aby jí objasnily, proč dochází ke snižování počtu pracovníků na krnovské pobočce a současně ji ujistily, že toto pracoviště v Krnově určitě zůstane zachováno.

„A byla jsem o tom ujištěna také nyní. Na můj dotaz mi bylo sděleno, že se jedná pouze o dočasný stav, než správa zajistí a vybaví náhradní prostory. Ty budou v objektu našeho městského úřadu ve Vodní ulici, kde by mělo pracoviště být uvedeno do provozu v lednu příštího roku. Změnu adresy územního pracoviště Krnov z Revoluční ulice na Vodní ulici již schválilo ústředí v Praze. Prosinec by měl být měsíc, kdy se v klidu vše přestěhuje," uvedla starostka Alena Krušinová s tím, že v době, kdy se většina korespondence vyřizuje přes internet a snižují se počty pracovníků v řadě dalších organizací státní správy, ji racionalizační opatření nepřekvapily ani u OSSZ.

A co vlastně obnáší dočasné uzavření krnovské pobočky?

Od 1. listopadu už nebude možné v Krnově vyřídit důchodové pojištění, a o měsíc později budou lidé z Krnovska dojíždět do Bruntálu za veškerou agendou, než se otevře nová pobočka.