Až na konci léčebného pobytu se dozvěděli, že hospoda, do které celou dobu chodili na pivo a diskutovat, patří nejznámějšímu estébákovi Ludvíku Zifčákovi. Tomu, co 17. listopadu 1989 na Národní třídě sehrál mrtvolu studenta Martina Šmída. Tuto úsměvnou historku publikoval Petr Pithart minulý týden v souvislosti s úmrtím Petra Uhla.

Lázeňský paradox

Symbolicky v Den lidských práv jsme se loučili s novinářem, bývalým disidentem, chartistou a politickým vězněm Petrem Uhlem. Zemřel ve věku 80 let. Řadu let působil jako komentátor deníku Právo. Právě v kulturní příloze Práva zveřejnil své vzpomínky Petr Pithart, bývalý předseda české vlády i Senátu. Jeho vzpomínka „Petr Uhl byl jen jeden“ uvádí historku z Karlovy Studánky s podtitulkem „Lázeňský paradox“.

Karlova Studánka v zimě.
Jak se žije v perle Jeseníků - Karlově Studánce? Pojďte s námi na návštěvu

Skutečnost, že se v Karlově Studánce léčil prezident Václav Havel, je všeobecně známá. Svědectví, že zde pobýval také Petr Uhl s manželkou a pozdější ombudsmankou Annou Šabatovou a s Petrem Pithartem, je pro fanoušky lázeňské obce milým překvapením.

Estébák Zifčák v roli mrtvého studenta

Sametovou revoluci nedopatřením spustili právě manželé Anna Šabatová a Petr Uhl. Uvěřili dezinformaci, že 17. listopadu 1989 při brutálním policejním zásahu na Národní třídě zahynul student Martin Šmíd. Postavu „mrtvého studenta“ ztvárnil agent Státní bezpečnosti StB Ludvík Zifčák z Bruntálska.

Radka Chudová, starostka obce Karlova Studánka.
První dáma malebné Karlovy Studánky už byla díky své nátuře i terčem útoků

Do prostředí vysokoškolských studentů se Zifčák infiltroval pod falešnou identitou jako "student Růžička". Při policejním zákroku na Národní třídě pravděpodobně omdlel a upadl. Tak se zrodila fáma o smrti Martina Šmída. Novinář Petr Uhl v dobré víře informaci předal rádiu Svobodná Evropa. Zpráva odstartovala Sametovou revoluci, která smetla komunistický režim i agenta Zifčáka, kterého propustili ze služebního poměru.

Petr Pithart minulý týden prozradil, že tento příběh z učebnic dějepisu měl po letech v Karlově Studánce „hyperabsurdní“ pointu.

Zifčákův hotel Džbán

Petr Pithart a Petr Uhl z dob disentu preferovali spíš diskuse u piva v zakouřených hospodách, než společenský program v lázních. V Karlově Studánce se jim podařilo najít hospodu podle svých představ, kde s oblibou vysedávali i s Annou Šabatovou. Petr Uhl už byl lehce nedoslýchavý, takže celá hospoda Džbán se ohlížela k jejich stolu, když horlivě vysvětloval své představy samosprávného kapitalismu.

Dobrovolní hasiči působí v Karlově Studánce  už 90 let.
Karlova Studánka je dřevěná, hasiči ji střeží už devadesát let

„Mluvili jsme samozřejmě o nejrůznějších formách kapitalismu, o neoliberalismu, socialismu se všemi možnými tvářemi. Ale také o jeho rakovině plic a mé utisknuté míše. O zítřejším výletu na Rejvíz… Teprve ke konci pobytu jsme se dozvěděli, že onu hospodu, hotel Džbán, provozuje – co čert nechtěl – „mrtvý student Šmíd“! Tedy agent Růžička alias Zifčák, kterého Petr poslal na estébácká nebesa. Zrovna ten se v lázeňské obci usídlil a hodlal ji dobýt – přes úřad starosty. I nastěhoval do svého hotelu (s adresou jako trvalým bydlištěm) před volbami ke třicítce svých „voličů“. Případ volebního podvodu posuzoval nakonec soud,“ zaznamenal pointu Petr Pithart ve vzpomínkovém vyprávění „Petr Uhl byl jen jeden“.

Dezinformace a stalinismus

Ludvík Zifčák po zrušení Státní bezpečnosti v devadesátých letech vydával týdeník Nové Bruntálsko, který byl předchůdcem dnešních dezinformačních webů a žánru fake news. Společně s předlistopadovým politikem Miroslavem Štěpánem se stali hlavními tvářemi „Komunistické strany Československa – Československé strany práce“. Programově se pokusili oslovit nejtvrdší komunisty stalinského typu. Například v rámci osvěty pozvali do Krnova diplomata Severní Korey.

Hotel Hubertus v roce 2001 a 2002 vyhořel do základů. Asi po deseti letech se ho podařilo znovu postavit.
Z historie Karlovy Studánky: Hotel Hubertus někdo dvakrát úmyslně zapálil

Když Zifčák koupil hotel Džbán v Karlově Studánce, uvědomil si, že malé lázeňské obci se 150 registrovanými voliči může pár desítek hlasů úplně změnit rozložení sil v zastupitelstvu.

Obživlá mrtvola v komunálních volbách

V roce 2010 Zifčák kandidoval do zastupitelstva Karlovy Studánky za Sdružení Prosperita, v roce 2014 za Hnutí sociálně slabých. Místní voliči jeho snahám čelili rekordní volební účastí. Starostka Karlovy Studánky tím, že vyškrtla ze seznamu voličů osoby s trvalým bydlištěm v hotelu Džbán.

Antonín Dostál v Karlově Studánce vybudoval biochemickou laboratoř. V roce 2003 se stal nositelem čestného uznání „Za zásluhy o obor klinické biochemie a laboratorní medicíny“.
Muž, který v Karlově Studánce vybudoval biochemickou laboratoř

Zdůvodnila to tím, že jde o fiktivní bydliště a také o pokus zmanipulovat volby. Komunální volby provázely ostré konflikty a excesy ve volební místnosti, u kterých zasahovala policie. V jednom případě soud prohlásil volby v Karlově Studánce za neplatné a nařídil opakování.

„Není to neuvěřitelný paradox? Petr Uhl pošle svou falešnou zprávou chudáka studenta na onen svět, udělá z něj mrtvolu, a ejhle, mrtvola se rychle zvetí a vyšvihne se k ekonomicky úspěšné guerille v komunální válce uprostřed jesenických hor,“ komentoval tyto události ve svých vzpomínkách Petr Pithart.

Zifčák, prezident Slezské republiky

"Lázeňský pradox“ spočívá tako v tom, že návštěvu Václava Havla, Petra Uhla ani Petra Pitharta v dnešní Karlově Studánce nic nepřipomíná, ale zato dezinformátor Zifčák na svůj hotel Džbán umístil pamětní desku s hesly své pseudostrany sociálně slabých a se státními symboly své fiktivní Slezské republiky.

Křivky v Karlově Studánce vysedávají na křižovatce přímo mezi auty. Květen 2021.
V Karlově Studánce nalétávají ptáci křivky mezi auta. Potřebují to, jako sůl

„Slezská republika je stát ve střední Evropě ležící na území horního i dolního Slezska. Stát byl vyhlášen 24.7.2015 zvolením prozatimního prezidenta a vlády Slezské republiky. Hlavním městem bylo zvoleno lázeňské městečko Karlova Studánka a sídlem vlády se stal hotel Džbán. Slezská republika má od 7.dubna 2017 nové diplomatické pasy. Reprezentativní doklady pro vybrané diplomaty dodala šumperská firma Jena  Šumperk  jejíž majitel Ing. Dalibor Matějíček diplomatické pasy slavnostně předal prezidentu Slezské republiky Ludvíku Zifčákovi. Slezská vláda převzala tisíc nových pasů pro svůj diplomatický sbor.  Ještě téhož dne byly diplomatickými pasy vybaveny naši zástupci v Polsku a na Ukrajině,“ tvrdí web Slezské Republiky.

Zifčákova republika hodlá například na svém území zestátnit velké podniky, spustit slezskou televizi nebo zavést slezskou korunu.