Požehnaného věku devadesáti let se dožila v červenci Marie Honková, o niž pečují obětaví pracovníci bruntálského Centra sociálních služeb pro seniory Pohoda.

A aby se babičce a prababičce v jednom oslava pořádně vyvedla, konala se u jejích potomků ve Starém Městě, číslo popisné sto. „Tož já doufám, že se té stovky ještě dožiji, abych ji mohla s rodinou oslavit v domku s popisným číslem sto," plánovala oslavenkyně.

Nejrychleji prý ubíhal čas mezi osmdesátkou a devadesátkou. Kolik že má potomků? „Abych pravdu řekla, ani už sama pořádně nevím. Jak to tak počítám, měly by to být tři mé děti, těmi jsem si jistá, dále sedm vnuků a sedm pravnuků, pokud se nepletu," usmívala se energií nabitá devadesátnice.

Recept na zdraví? Cvičení i víra

I v devadesáti letech je prababička Marie Honková velmi čiloučká, z tváře jí čiší raráškovský úsměv. Deníku při oslavě narozenin prozradila, jaký je její recept na vitální a spokojené stáří.

„Pravidelně cvičím, řekla bych, že denně. Cvičení, cvičení, stálá aktivita, to mě posiluje. Já si dělám všechno sama, aktivně. Také mne posiluje víra, chodím na mši svatou. Musím se prostě pohybovat. Pevná vůle, to je základ, to je celý ten recept," prozradila Marie Honková.

Když v bruntálské Pohodě v červnu vyhlásili sportovní odpoledne pro seniory, nemohla ani dospat. Na prvním místě se umístilo družstvo pracovnice 1. úseku Silvy Radové, ve složení Bořivoj Novotný, Juraj Gabriš, Jiří Orviský, Marie Honková a Alois Blaha.

Práce na poli neuškodila

Obyvatelé Starého Města oslavenkyni dobře znají. Celý život pracovala v zemědělství. „Dřela jsem jako magor ve státním statku. A doma jsme měli hospodářství. Byla to dřina. Aktivita je ale z dlouhodobého pohledu prospěšná, jak vidíte," uvedla devadesátiletá žena.

Práce na poli a kolem hospodářských zvířat měla i kladné stránky. Rodina nikdy neměla nouzi o maso, ani o jiné potraviny. Jen alkohol Marii Honkové nikdy nic moc neříkal. „Jste ještě čiperná, myslím, že půjdete zpátky do družstva. Budete dirigovat zaměstnance a předávat jim zkušenosti," laškoval staroměstský starosta Antonín Směšný, který přišel popřát s kyticí v ruce.

Jak doplnil, momentálně nejstarším obyvatelem obce je čtyřiadevadesátiletý Arnošt Rokos. Devadesátiny slaví jako Marie Honková také Petronela Hurajtová.

„Vždycky jsem žila ráda, vždy jsem byla spokojená. I nějaké nemoci a problémy sice přišly, ale to je prostě život. Člověk musí všechny překážky překonat, no ne? Silná vůle, pozitivní myšlení, dobří lidé okolo, to ke šťastnému žití prostě patří," dodala Marie Honková.