Na Krnovsku a Osoblažsku v roce 2011 vznikaly velkoplošné dotované sady se stejnou samozřejmostí jako jinde solární elektrárny. Teď po skončení pětiletého dotačního období mnozí majitelé začali sady likvidovat, přestože z nich ani jednou nesklidili úrodu.

Zdravé vitální stromy musí uvolnit pozemek, aby majitelé mohli žádat o dotace zase na něco jiného. A kvůli chybě ministerstva zemědělství to z jejich strany není dotační podvod, ale naprosto legitimní podnikání v souladu se zákonem i s pravidly dotačního programu.

Dobré úmysly

Základní teze dotačního programu zněla logicky. Zemědělec ovocnář po založení nového sadu musí pět let čekat na svou první úrodu, musí investovat do ošetřování stromků a nemá do té doby z čeho žít. V tom je handicap ovocnářů proti pěstitelům obilí, brambor nebo řepky, kteří mají příjem z úrody každý rok.

Proto se ministerstvo zemědělství rozhodlo pět let dotovat ovocnáře za to, že se stará o svůj sad. Ministerstvo počítalo s tím, že po pěti letech sad vydá první komerční úrodu, takže handicap ovocnářů proti obilnářům se vyrovná.

Dobrá teorie, špatná praxe

Ministerstvo zemědělství dotacemi způsobilo expanzi sadů, které několikanásobně zvětšily rozlohu především v jižních Čechách a v okrese Bruntál. Od počátku bylo jasné, že vyprodukují nadbytek ovoce, což poškodí dotované i nedotované sadaře.

Naštěstí většina dotací neskončila u zemědělců, ale u spekulantů, kteří dnes vytrhávají jabloně i s dotovanými ptačími budkami. Ty tam byly instalovány proto, aby se sady a související dotace mohly nazývat ekologické.

Ministerstvo poskytovalo dotace v rámci pětiletých závazků. Jinými slovy majitelé pozemků museli plnit podmínky stanovené nařízením vlády a pečovat o nové sady pouze po časově omezenou dobu pěti let. Zemědělce dnes nic nenutí, aby ovoce z dotovaných sadů opravdu sklízeli.

Pokud sad vymýtí a požádají o dotace na hospodaření na tomto pozemku v dalších letech, bude takový postup plně v souladu s pravidly dotačního programu.

Ministerstvo: Víme o spekulacích

„Vzhledem k tomu, že jsme si byli vědomi spekulací, ke kterým v minulém programovém období docházelo zejména v oblasti poskytování dotací na ekologické ovocné sady, došlo v novém programovém období k úpravě dotačních podmínek, a to včetně podrobných podmínek pro jejich pěstování.

Důraz je kladen zejména na dosahování produkce ovoce a uvádění této produkce na trh," reagoval ředitel odboru environmentálních podpor ministerstva zemědělství David Kuna na konkrétní případ z Krnovska. Potvrdil, že v minulosti špatná pravidla opravdu nahrávala spekulantům s dotacemi na sady.

Co na to ministr Marian Jurečka?

Také ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) už potvrdil, že příjemci dotací museli plnit své závazky pouze po dobu pěti let.

„Jejich plnění bylo v souladu s evropskými právními předpisy kontrolováno a sankcionováno ze strany akreditované platební agentury, kterou je Státní zemědělský intervenční fond. Kontrola plnění podmínek probíhá u všech příjemců dotace po dobu závazku.

Poté, co uzavřený závazek doběhne, již není Státní zemědělský intervenční fond ani ministerstvo zemědělství oprávněno kontrolovat a jakkoliv ovlivňovat hospodaření na příslušných pozemcích," uvedl Jurečka k případu z Krnovska.

Podle ministerstva zemědělství už jsou dnes dotační podmínky nastaveny tak, aby se v sadech podporovaných z peněz daňových poplatníků skutečně sklízelo ovoce a nedocházelo k účelovému zakládání sadů pouze s vidinou snadného přísunu dotací.

Jde o citlivý případ hlavně proto, že je téměř nemožné spekulanty odlišit od zemědělců, kterým dotace smysluplně pomohly k úrodě ovoce. Po zavedení embarga vůči Rusku je momentálně jablek v Evropě nadbytek i bez dotovaných sadů, takže se nevyplácí sklízet ani zemědělcům, kteří sady zakládali za odlišných podmínek na trhu s ovocem.

Navíc mnohé sady v létě decimovalo sucho, takže není složité najít objektivní důvod pro zrušení a vymýcení sadu. Ani zemědělci, kteří sady založili a pak zase vykáceli jen kvůli příjmu z dotací, se ničeho nezákonného nedopouští. Jednají přesně podle pravidel dotačního programu a podmínek ministerstva zemědělství.

Sady v televiziS koncem pětileté dotace končí některé ovocné sady Až 20 milionů korun vyplatilo ministerstvo zemědělství na účelově zřizované jabloňové sady. V podmínkách dotace chyběla klauzule o dalším pokračování sadů. Výsledek? S koncem dotací mizí i sady. http://www.ceskatelevize.cz/porady/10122978233-udalosti-v-regionech-ostrava/416231100030128-udalosti-v-regionech/