Petice za vodu se v celostátních médiích objevila poté, co si ji v krnovské trafice přivlastnil senátor Jaroslav Palas. Tato petice totiž byla namířena proti jeho bývalému asistentovi Jakubovi Horáčkovi (ČSSD). Ten se před rokem stal předsedou dozorčí rady Krnovských vodovodů a kanalizací KVaK.

Díky této funkci dokázal prosadit odvolání jednatelů KVaKu, kteří vedli městskou společnost přes dvacet let.

Autoři Petice za vodu nahrazení tří jednatelů jedním považují za ohrožení dobře fungující městské společnosti. Také kritizují arogantní chování vůči odvolaným jednatelům KVaK. Proto Petice za vodu požadovala okamžité odvolání Jakuba Horáčka z postu předsedy dozorčí rady KVaK.

Městská rada, ve které mají zastoupení koaliční strany ČSSD, KDU-ČSL, ODS a ANO, si ale za Horáčkem i za svým rozhodnutím plně stojí.

Petice za vodu

Předseda petičního výboru Jaromír Vinkler vystoupil na jednání zastupitelstva, aby komunálním politikům vysvětlil, proč vznikla Petice za vodu.

„Nechat v KVaK jednoho jednatele a zdůvodnit to tím, že má jen 36 zaměstnanců, je blbost. Pokud jednatel onemocní nebo se mu něco stane, nebude tam nikdo, kdo za něj rozhodne v krizové situaci. Jeden jednatel je málo," vysvětlil Vinkler, proč se signatáři petice bojí destabilizace krnovského vodárenství.

Jako další důvod k sepsání petice uvedl arogantní chování vůči odvolaným jednatelům.

Radní si při svém rozhodování o změnách ve KVaKu vyslechli pouze argumenty Jakuba Horáčka, ale už nedopřáli sluchu tehdejším jednatelům. Bývalá ředitelka a jednatelka KVaKu Eva Šindelářová je respektovaným odborníkem na vodohospodářskou problematiku. Městskou společnost řídila přes dvacet let od jejího založení.

Přesto ji krnovští radní vykázali za dveře, aby při klíčovém jednání nemohla zpochybňovat Horáčkovy argumenty.

Jakou roli v tom sehrál audit KVaK?

Koncem loňského roku proběhly v Krnově ve třech městských společnostech včetně KVaKu audity, které potvrdily, že všechny v uplynulých pěti letech hospodařily dobře.

Právě tímto auditem rada města zdůvodnila odvolání jednatelů KVaK. „Z auditu totiž vyplynulo, že tři jednatelé na tak malou firmu jsou příliš, a tak dozorčí rada navrhla jednatele odvolat. Jejímu návrhu jsme se rozhodli vyhovět.

Rozloučení se současnými jednateli nebylo jednoduché. Jejich práce si velmi vážíme a především Eva Šindelářová je odbornice, s jejíž spoluprací ve formě poradenské činnosti bychom chtěli počítat i v budoucnu," zdůvodnila rozhodnutí městské rady starostka Jana Koukolová Petrová loni v prosinci.

Šindelářová: audit to nebyl

Protože Eva Šindelářová nemohla promluvit k radním dřív, než byla odvolána, poslala jim své stanovisko aspoň dodatečně písemně v prosinci 2015.

„Vedení města se ve svých vyjádřeních neustále schovává za jakýsi pseudoaudit, jehož zadání a vyhodnocení jste ponechali jednomu člověku, odborníkovi na vše, a tím je pan Horáček. Proč celému Krnovu sdělujete, že vyplynulo z auditu, že tři jednatelé jsou na tak malou firmu moc? Ze zprávy o hospodaření společnosti nic takového nevyplynulo.

Jsem přesvědčená, že jste pouze poslouchali předsedu dozorčí rady, který vám podsouval různé polopravdy již na jednání valné hromady za zavřenými dveřmi," napsala Eva Šindelářová městským radním a dodala, že pro ni byl tento postup urážející hlavně v tom, že nenechali jednatele KVaKu se k celé záležitosti vyjádřit.

Auditor prý počet jednatelů neřešil

Vedení města dosud nezveřejnilo pasáže auditu, na základě kterých radní usoudili, že tři jednatelé na tak malou firmu jsou příliš. Proto se rozhodla bývalá starostka a dnes opoziční zastupitelka Alena Krušinová obrátit přímo na auditora z firmy Warido.

„Nedalo mi to a přímo jsem se s dotazem obrátila na inženýra Polácha, který je jedním z autorů auditorské zprávy o hospodaření společnosti KVaK. Ten mi jen potvrdil, že audit žádná doporučení neobsahuje. Vedení města, které se v médiích a na stránkách města vyjadřovalo, že audit něco doporučil ohledně jednatelů, tak mírně řečeno nemluvilo pravdu," uvedla Krušinová na jednání zastupitelstva.

Radní stojí za svým i za Horáčkem

K jakým závěrům došla městská rada při projednání Petice za vodu, o tom informovala petiční výbor i veřejnost starostka Jana Koukolová Petrová (ANO).

Připomeňme, že rada města je současně i valnou hromadou KVaKu a že Petice za vodu požadovala odvolání předsedy dozorčí rady KVaK Jakuba Horáčka a případně i všech členů dozorčí rady.

„Odvolání a jmenování členů dozorčí rady je plně v kompetenci valné hromady. Valná hromada nenašla opodstatnění pro odvolání předsedy ani ostatních členů dozorčí rady společnosti KVaK. Svůj postoj k tomuto návrhu členové valné hromady vyjádřili již na Zastupitelstvu města Krnova," napsala starostka petičnímu výboru s tím, že radní si za svým rozhodnutím stojí, takže rozhodně nehodlají přijmout politickou odpovědnost ve formě rezignace.

Dodala, že vedení města nepřipravuje privatizaci KVaK a ani výrazné zdražení vody.