Proč majitel nechává psa v kotci přivázaného na vodítku namísto toho, aby opravil pletivo? Podle sousedů se zde takové zacházení se zvířaty opakuje běžně. Majitel kromě psa vlastní ještě několik koček, které pobíhají volně po činžovním domě, dělají nepořádek a nikdo se o ně, stejně jako o Míšu, pořádně nestará.

V domě se nachází ordinace praktické lékařky, jejíž pacienty ruší zápach kočičích výkalů. Sousedm už došla trpělivost a začali situaci kolem zanedbaných zvířat řešit.

Pes se snažil uprchnout za každou cenu

Poslední kapkou byl sobotní incident s Míšou. Co se vlastně stalo? Sousedka majitele psa nevěřila vlastním očím. Pes, který býval věčně přivázaný v kotci, se prodral dírou v pletivu a přeskočil do její zahrady. Z volnosti se ale neradoval, protože vodítko, jímž byl v kotci přivázaný, se zachytilo na plotě.

„Šla jsem pověsit na zahradu prádlo, když jsem zaslechla jsem naříkání sousedova pejska. Když jsem se otočila, viděla jsem Míšu viset na plotu. Sotva se držel na zadních nohou a předními se z posledních sil opíral o sloup elektrického vedení, aby se neudusil. Vodítko druhým koncem uvázané v kotci ho nepustilo tam ani zpět,“ popsala šokující zážitek Ludmila Vasilová, která rychle přivolala na pomoc i další sousedku.

„Pejsek je hodně divoký, takže mi s jeho osvobozením musela pomoct sousedka. Společnými silami jsme mu sundaly obojek a vrátili ho zpět na zahradu, odkud ale stejně zase utekl,“ doplnila Vasilová.

Když se majitel psa Zbyněk Škrabal vrátil z práce, psa chytil a zase uvázal v kotci. Za pár hodin visel kříženec na stejném místě na plotě znovu.

Majitel vyhrožoval, že psa zbije

Ludmila Vasilová zase přispěchala psovi na pomoc. „Soused Zbyněk vyšel ven, a když zjistil, že se pes zase pokusil utéct, začal hrozně nadávat,“ řekla Ludmila Vasilová.

„Byl opravdu velmi vulgární. Ta slova raději nebudu opakovat. Křičel, že kdyby se Míša uškrtil, dobře mu tak a jestli ještě jednou uteče, tak ho za to zbije,“ zdrceně popisuje sousedka Vasilová, které bylo psa líto.

Odborníci poukazují na týrání zvířat

Kříženec Míša žije v kotci o velikosti jeden a půl metru na šířku i na délku. Po zemi místy leží jeho výkaly. Kvůli vodítku se někdy nedostane ani k misce s potravou. Podle sousedů bývá také někdy nakrátko přivázaný na zahradě u lavičky přes celý den i v noci.

Podle majitele Zbyňka Škrabala jsou takové podmínky pro chov psa vyhovující. „Jak to, že není ve vhodných podmínkách? Žrádlo dostává a vodu tam má taky. Komu se to zase nelíbí? Už neodpovím na žádné takové otázky,“ reagoval majitel psa Zbyněk Škrabal.

Oslovení veterinární odborníci se obávají, že takové podmínky skutečně lze kvalifikovat jako porušení zákona na ochranu zvířat. „Chov psa v nevhodných podmínkách lze kvalifikovat jako porušení zákona číslo 246/1992 Sb. na ochranu zvířat proti týrání. Pokud dostaneme od občanů podnět, budeme takový případ řešit,“ podotkl ředitel Krajské veterinární správy v Ostravě MVDr. Severin Kaděrka.

„Chovatel musí zajistit vhodné chovatelské podmínky. Nikde není určeno, jaký výběh zvíře má mít, ale obecně kotec má být dostatečně velký a zvíře by mělo mít možnost se v něm volně pohybovat,“ dodal ředitel Kaděrka.

Kočky budou mít koťata

Obyvatelé tohoto domu v Holčovicích mají problém také s kočkami, které se pohybují po celém domě. Kvůli nesnesitelnému zápachu z kočičích výkalů se stydí domů vodit i návštěvy.

„Rodina má ještě tři kočky přímo v bytě, dvě z nich budou mít koťata. Nevím, co budeme dělat až se okotí. Nejspíš si to nechají doma, a celý dům bude zaneřáděný ještě víc,“ rozhořčila se obyvatelka domu Ludmila Vasilová, podle které kočky navíc nejsou očkované.

Záleží na aktivitě občanů

Zeptali jsme se starosty Holčovice, zda se už s podobným typem stížbností setkal. „Za dobu, co jsem v úřadu jsem dával podnět na veterinu asi desetkrát. Podle mé zkušenosti problémy při chování zvířat mají zejména některé sociálně slabší rodiny. Snažíme se jim domluvit, ale často si nedají říct a o svá zvířata se dostatečně nestarají,“ řekl starosta Pavel Šprinz. „Žijí zde občané, kteří nás na podobné případy upozorní a chtějí situaci řešit. My v tom ale máme omezené kompetence. Když nepomůže domluva, předáme případ Krajské veterinární správě. Ta to většinou řeší pokutou,“ dodal starosta Holčovic Pavel Šprinz.

,,Pokud obdržíme podnět, je další postup takový, že se jím začne zabývat spacialista, jakého máme pro každý okres,“ uzavřel ředitel Krajské veterinární správy v Ostravě MVDr. Severin Kaděrka.

RADEK VRÁBLÍK