Po dokončení letošních novinek pro mohelnický betlém zahajuje bruntálský řezbář František Nedomlel práce na rozšíření betlému v Bruntále. Jako vždy, nejprve si řezbář svoje nápady důkladně rozkreslil na papíru.

„Příprava na řezbařinu je velmi důležitá. Vždy pracuji se vzpomínkou a úctou k mému otci Josefovi, který je zakladatelem betlémů v Mohelnici, i v Bruntále," řekl pokračovatel řezbářské tradice František Nedomlel.

Vznikne zcela nová sekce

Bude trvat několik dlouhých týdnů, než bruntálský řezbář novinku pro zdejší betlém dokončí. Lidé se mají skutečně na co těšit, na něco, co je součástí historie Bruntálu.

„V levé části betlému vznikne letos zcela nová sekce. Půjde o maketu hory, protože Bruntál byl historicky vždy hornickým městem, a i v městském znaku má horníka," popisoval František Nedomlel. V hoře budou pohybliví horníci kutat a odvážet z útrob země kovy.

„Jednoho havíře spouštějí a tahají kolegové rumpálem nahoru a dolů. Tento ohřívá plamenem skálu, následně ji polévá vodou, čímž se kdysi dařilo rozbíjet kámen. Uprostřed sekce budou v takových lunetách procházet horníci s již natěženými kovy," ukazoval zatím na papírových plánech Nedomlel.

Horníci vozí kovy doprava, kde je další kolegové sypou do košů, a dva další materiál tahají opět rumpálem na zemský povrch.

Horníci chodí dokola

Bruntálský řezbář následně Deníku předvedl, jak mechanismus „chodících" horníků funguje. Na jednom z náčrtů zvěčnil mechanismus, který horníky pohání systémem, který využívají někdy i výtahy, takzvané paternostery.

„Pro mne to znamená, že musím vyřezat jednou tolik horníků, aby se v těch lunetách pořád některý objevoval. Lunety plánuji osvětlené, mělo by tedy být všechno perfektně vidět," uvedl Nedomlel.

Součástí hornické sloje jsou i různé žebříčky, po kterých v minulosti horníci v dolech lezli, i vozíčky, na kterých vytěženou rudu odváželi.

A jelikož je František Nedomlel též velkým bruntálským patriotem, celé sekci vévodí bruntálský městský znak s horníkem uvnitř. „Znak nechybí. Naší patronkou je svatá Barbora, jejímiž artefakty jsou meč a věž se třemi okny, které u věřící křesťanky symbolizují svatou trojici: ducha, otce i syna svatého," dodal řezbář.