Na rekonstrukci kostela Nejsvětější Trojice v Zátoru místní farnost získala dotaci 5,4 milionu korun. Římskokatolická farnost Krnov zase dostala 8,4 milionu na zpřístupnění věže a regeneraci kostela svatého Martina.

Krnov by si měl první návštěvník prohlédnout z kostelní věže již 
o prázdninách. To již bude mít ochoz pevnější a vyšší zábradlí a povede k němu bezpečné schodiště. Návštěvníci také poprvé uvidí na vlastní oči pozoruhodnou krnovskou raritu, kterou hned tak nějaký kostel nemá: byt věžníka.

Přímo ve věži žil hlásný či ponocný, jehož hlavní povinností bylo kromě odměřování času také koukat z výšky na Krnov, jestli náhodou někde nevypukl požár. Ve věži si musel vystačit 
s maličkým bytečkem vysoko nad zemí, ke kterému vedla spousta schodů.

Odměnou za asketický život mu byl každodenní úchvatný výhled na město, jaký ve svém bytě neměl žádný jiný Krnovák.

„V Zátoře už byla vysoutěžena dodavatelská firma, ale práce tam začnou až na jaře. Kostel bude mít opravenou střechu, zbrusu novou báň, jakou dostal třeba svatý Benedikt v Kostelci, a zrekonstruovanou vnitřní dlažbu i fasádu," představil záměry farností Karel Siuda, který působí 
v krnovském i zátorském kostele jako dozor investora a navíc projektant.

Práce na krnovském kostele svatého Martina už jsou 
v plném proudu. Práce na krovech proběhly, ještě tam zbývá doplnit krytinu z jižní strany.

„Pak přijde na řadu oklepání vnitřních omítek v kostele, aby zdi mohly pořádně proschnout. Hlavním problémem tohoto kostela je totiž chybějící dešťová kanalizace. Teprve až bude hotová, bude možné doplnit co se osekalo, a dokončit elktroinstalaci," doplnil, Siuda s tím, že dotace přes osm milionů je sice velkorysá, ale vzhledem k rozlehlosti kostela už nepokryje náklady na restaurátorské práce na výzdobě.