Eliška a Vojtěch se narodili před jedenácti, respektive dvanácti lety manželům Blahutovým. Jejich táta Marek (44) k tomu prohlásil, že jako rodák z Pazderny se s manželkou Kateřinou (45, původem z nedalekých Sedlišť) rádi vrátili po studiích v Brně domů do podhůří Beskyd, kde postavili dům a založili rodinu.

„Pazderna má nejen specifikum, že je tady více velkých rodů, ale i to, že většina vrstevníků z mé a mladší generace tu zůstala,“ popsal Marek Blahut. Nezanedbatelnou roli podle něj sehrála dostupnost místa k postavení vlastního bydlení. A to zejména na pozemcích rodičů či prarodičů. Parcely pro nové usedlíky jsou „druhá vlna“.

Koronavirový babyboom? Nekonal se.
Dětí v Česku loni přibylo. Covidový babyboom se ale nekonal, ukazují data

„Školu tu zrušili někdy v sedmdesátých letech, nemáme ani školku a vlastně i my jsme od malička byli zvyklí jezdit do okolních obcí,“ vysvětlil Blahut. Stačí se, jak upozornil, podívat ráno na autobusové zastávky, kde nemalá část z 25,5 procent obyvatel Pazderny čeká na spojení do školy. A během cesty tráví děti čas společně.

„Mnoho let nám v obci chyběly chodníky, které se naštěstí budují. A většina z nás postrádá oblíbený bufet s letním občerstvením u hřiště. Nepřežil koronavirovou dobu a byl přitom místem, kde se setkávaly rodiny s dětmi, což naši vesnici spojovalo,“ upozornil Blahut. Vyzdvihl též aktivity obce (karnevaly, mikulášské nadílky, dny dětí, chalupy - apaluchy) i kroužek dobrovolných hasičů pro nejmladší.

Jeden z rybníků, o který se Pavel Niedoba staral.
Ráj na zemi? Vrah z malebné obce v údolí Slezských Beskyd policii stále uniká

„Pazderna? Někomu se může zdát, že tu nic není, ale zejména pro ty malé a menší děti je tu vyžití dostatek,“ řekl místní rodák i rodič. Na druhé straně, přiznal, že dva automobily na rodinu jsou takřka nezbytné – řídí z nutnosti i ženy, které se tomu dříve vyhýbaly. Pro větší děti bývají kroužky a oddíly jinde, třeba v nedaleké Dobré nebo ve Frýdku-Místku.

„Příjemné překvapení, ověřil jsem si data a zjistil, že nejsme první pouze na Frýdecko-Místecku, nýbrž i Moravskoslezském kraji. A z informací, které mám k dispozici, by tento stav měl nějakou dobu přetrvávat. Mohli bychom mít našlápnuto na vyšší příčky,“ uvedl Jan Šeděnka, starosta Pazderny. Mimochodem sám táta tří dětí (a takový počet zde není neobvyklý).

Zeleň ve Frýdku-Místku. Některým stromům se daří víc, některým míň.
Frýdek-Místek z ptačí perspektivy jako zelené království. Kdo se o něj stará?

„Mám radost, že v obci tolik místních zakládá rodiny, případně se k nám vrací odjinud. Máme i svým způsobem štěstí na nové občany, což jsou hlavně mladé páry,“ pokračoval starosta. Z okna radnice i silnice v Pazderně bylo ostatně v okolí vidět v zahradách spousta dětských prolézaček, houpaček, domečků, hraček…

„Intenzita výstavby se posledních čtyřech letech zvedla nejméně o sto procent. Obec sice zastavitelné plochy nevlastní ani neplánuje jejich rozšiřování, ale stavebních míst je dostatek. Většinou je drží ve vlastnictví usedlíci právě pro nastávající pokolení,“ pokračoval starosta. Školu, jak doplnil, tu obnovovat nechystají, uvažují spíše o školce, dětské skupině či odloučené třídě nějaké MŠ a do konce měsíce budou mít pro nejmladší v Pazderně hotové nové hřiště u kulturního domu.