Na podzim 1943 zuřila druhá světová válka. Josef Nedomlel tehdy pracoval v dílně Jana Dufka, mistra u zlínské firmy Baťa. Jelikož měl blízko k partyzánskému hnutí, musel se ukrývat před gestapem, které na jeho hlavu vypsalo odměnu sto tisíc marek. Nejdřív Nedomlela ukrýval Dufek, později se jej ujala rodina Jana Huspeniny z Hluku, o jehož odvaze informoval synovec Josef Huspenina z Hluku.

Deník osvěžil synovci vzpomínky

Dnes osmdesátiletý Josef Huspenina má zvídavou vnučku Anetu, jež se pídila po osudu muže, kterého jako partyzána její předci skrývali před gestapem. Doma našla knížku s názvem Tisíc a dvě noci od Zikmunda a Hanzelky, a v ní věnování: „J. Huspeninovi za pomoc poskytnutou partyzánům v boji proti okupantům za osvobození naší vlasti, věnuje partyzán Nedomlel Josef." Následoval Nedomlelův podpis a razítko s pěticípou hvězdou, uvnitř které je voják se samopalem a nápis čs. partyzán.

Aneta začala pátrat po osudu partyzána Josefa Nedomlela na internetu, až se dostala k článku z Bruntálského a krnovského deníku, který o jeho osudu i zapojení do partyzánské jednotky na Zlínsku informoval. Zavzpomínal i Josef Huspenina, kterému bylo za druhé světové války sice jen deset let, ale že jeho rodina ukrývala partyzány, na to si ještě pamatuje. A dokonce uchoval vzpomínku i na Josefa Nedomlela.

„Byl ubytovaný ve dvoře v jedné místnosti. Ve dne nesměl chodit na chodbu ani na dvůr. Projít se mohl po dvoře jen v noci," popisoval Josef Huspenina. Poskytnout úkryt hledanému bylo za války životu nebezpečné. „Ten, kdo by mu poskytl úkryt, měl být popraven podle vyhlášky gestapa," pokračoval Huspenina. Vzpomínal, že jeho rodina ukrývala členy osvobozeneckého hnutí, i samotného Josefa Nedomlela, ještě v letech 1944 až 1945.

Knihu s věnováním přivezl po válce

Knihu Tisíc a dvě noci s věnováním daroval Josef Nedomlel svým ochráncům a zřejmě rovněž zachráncům až po skončení války, a to začátkem padesátých let. „Zdržel se jen několik hodin a přitom poděkoval mým rodičům za pomoc, kterou jemu ale i jiným partyzánům poskytli, a jako upomínku na tu dobu jim předal tu knihu, kde už bylo napsané věnování," uvedl Huspenina a také se pustil do hodnocení povahových rysů Josefa Nedomlela.

„Dneska jako osmdesátiletý dědek bych vám chtěl říci, že váš otec byl veliký vlastenec, čestný a odvážný člověk, ale také velký hrdina, který má veliké zásluhy na osvobození naší vlasti od fašistických okupantů. Proto právem můžete být na svého otce hrdý. Čest jeho památce," psal letos v únoru Josef Huspenina v dopise synovi Josefa Nedomlela, kterým je bruntálský řezbář a pokračovatel rodinné tradice František Nedomlel.

„Jsem příběhem svého otce hluboce dojat," komentoval vyprávění syn František Nedomlel.