Víte, jaké povolání měl první Igráček?

První Igráček byl zedník. A za zedníky, zdravotníky, hasiči, policisty a mnohými dalšími malými Igráčky se nyní můžeme vypravit na Zámek Linhartovy, který nyní hostí výstavu Fenomén Igráček.

„Výstava představuje historii i novodobý vývoj figurky Igráčka. Návštěvníci se seznámí s výrobou a vývojem figurek od roku 1976. Výroba po celých čtyřicet let byla a nadále zůstává v rukou českého výrobce.

Linhartovský zámek je 45. místem, které navštíví výstava Fenomén Igráček od doby vzniku u nás v Technickém muzeu 
v Brně. Od října 2011 putuje po celé ČR," uvedl Zdeněk Rauš, mluvčí Technického muzea v Brně. „Je to pro nás velká výzva. Pořádat výstavu v Praze nebo Brně je poměrně běžné.

Není ale příliš mnoho expozic, které by putovaly za lidmi téměř kamkoli. Osobně navíc fandím lidem, kteří přináší osvětu a kulturu i do míst tak zvaně téměř na konci světa," dodal.

Výrobcem Igráčka je firma Efko. Její majitel Miroslav Kotík je za nápad a realizaci putovní výstavy Technickému muzeu v Brně vděčný. „Výstava zvyšuje návštěvnost všech míst, hradů, zámků i muzeí, kam jsme zavítali. Je to důkaz nadšených lidí, kteří z mála vytvoří velkou věc. Tak to vnímám já osobně.

Záchranou forem pro českou hračku Igráčka jsme se stali součástí předávání hodnot a vlastní identity dalším generacím. Jsem rád, že děti se zájmem sledují, jak se vlastně taková figurka vyrábí. Myslím, že se jedná o smysluplnou věc, kdy dané lokality podpoříme zajímavým příběhem a ony zase nás tím, že nám expozici umožní," nastínil svůj pohled Miroslav Kotík.

Gabriela Mathiasová