V Bohušově si totiž připomínají svatého Martina obzvlášť rádi, protože je patronem zdejšího kostela. Na slavnostní mši se zpěvem Markéty Schaffartzik a koncertem Eduarda Műllera v kostele sv. Martina navážou tradiční Martinské hody a domácí zabijačka.

Těm, kteří už Bohušovské hody zažili, se sbíhají sliny na dobře vypečené husičky s různými přílohami, zvěřinový guláš, bramborové placky se škvarkama, husí játra na topince a hlavně na husí stehna se skvělým zelím a knedlíky. K dobrému trávení bude vyhrávat krnovská country kapela Wagon a o zahřátí hostů se postará slivovice. Martinské speciality budou v sobotu ve všech bohušovských hospůdkách.

Chcete-li zažít svatomartinckou sobotu v Bohušově, můžete vyjet 9. listopadu parním vláčkem z Třemešné podle obvyklého jízdního řádu, tedy v 10.50 hodin. Do Bohušova dorazí krátce před polednem. Na zpáteční cestu z Bohušova vyrazí parní vlak v 15 hodin a v Třemešné už navazuje spoj na Krnov.

Kdo se na Martinských hodech zdrží, může samozřejmě využít i jiné spoje na úzkokolejce nebo si rezervovat ubytování na místě v rekreačním areálu Penzionu Pod Duby.

„Hody v Bohušově jsou jednou z mála příležitostí užít si parní jízdu na úzkokolejce mimo letní sezónu. Obec Bohušov se stará o celodenní program, a my vypravíme parní vlak," uvedl Ludvík Semerák ze Slezských zemských drah.