Tento druh leteckého sportu je hodně odvislý od povětrnostních podmínek a termiky. Létá se proto především ráno a v odpoledních hodinách. Letecké disciplíny v Krnově budou probíhat především za slabého větru nebo bezvětří, tedy někdy v odpoledních a podvečerních hodinách.

Velkým nadšencem motorového paraglidingu je Josef Stacho z Rýmařova, který se podílí na organizaci letecké víkendové akce v Krnově.

Na motorovém padáku letěl Josef Stacho poprvé v roce 2008. Z tehdejšího letu jen tak pro zábavu na vyzkoušení se stala životní vášeň. Absolvoval kurz, pořídil si vybavení a ročně nalétá tak sto sto padesát hodin. Do Krnova se sjede česká reprezentace a piloti z Polska, Slovenska a Holandska.

Letce v Krnově čeká třeba slalom, let mezi dvanáctimetrovými pylony a soutěž v navigaci, kdy musí proletět určenými místy. Piloty pravděpodobně čeká let na Slezskou Hartu.

„Tohle je ten nejlevnější způsob motorového létání," chválil motorový paragliding Josef Stacho. Základní kurz motorového létání zájemci pořídí tak okolo dvanácti tisíc korun, kompletní vybavení přijde podle náročnosti třeba na dvě stě tisíc korun, ale i mnohem levněji, třeba padesát tisíc, i méně.

„Je u toho bezprostřední kontakt s přírodou, když třeba letíte na Hanou, tak cítíte tu přírodu, tu vůni, třeba i hnůj pod vámi," vyprávěl Stacho.

K létání přivedl i svou dceru. „V patnácti měla první licenci," podotkl Stacho. Pilot na křídle létá rychlostí tak třicet kilometrů za hodinu, pohybuje se do výšky tři sta metrů nad zemí. Na start i přistání stačí pár metrů, jen se rozběhnout a člověk letí.

A úrazy? „Pád na kole je horší," ubezpečoval s úsměvem Josef Stacho.