Zdravý životní styl je dnes v módě. Chceme ve zdraví prožít dlouhý a aktivní život. Mladí i starší lidé proto sportují, věnují pozornost tomu, co jí, tomu, jak funguje jejich tělo. Jen na mozek se trochu zapomíná. „Část naší pozornosti bychom měli věnovat i našemu mozku," říká Renata Rychlíková, ředitelka obecně prospěšné společnosti Fosanima.

Tato organizace se zaměřuje na osvětu a prevenci Alzheimerovy choroby a demence a její pracovníci připravují na září akci pro veřejnost, která má za cíl upozornit na nutnost prevence této choroby. Akce nese název Včera, dnes a zítra.

„Každý z nás má občas problém se spaním, pamětí, nesoustředěností, nebo dokonce zapomínáním. Většinou těmto příznakům nevěnujeme pozornost a s lehkostí je přejdeme. Časem však mohou tyto symptomy přejít v něco víc než pouhé zapomínání," upozorňuje Renata Rychlíková.

Každý, kdo navštíví tuto akci, bude mít možnost nechat si udělat test paměti, vyzkoušet si ale také různá cvičení na trénink paměti. „K dispozici bude diagnostika nemocí podle jazyka, měření tlaku, cholesterolu a nebude chybět ochutnávka zdravé výživy. Návštěvníci se též podívají na nejrůznější zdravotnické pomůcky nebo získají informace, jak předcházet poruchám spánku," láká zájemce ředitelka.

Akce Včera, dnes a zítra se uskuteční při příležitosti Mezinárodního dne Alzheimerovy choroby ve středu 21. září od 9 do 17 hodin, v Konferenčním sále Opal-Havlík v ulici Dr. E. Beneše v Bruntále. Areál je bezbariérový, hosté mohou využít výtah.

Jsem velice ráda, že pozvání na naši akci přijal bruntálský neurolog Martin Kuliha, který návštěvníkům předá informace o poruchách paměti a jejich prevenci. Lidé se také dozvědí, na koho se v případě potíží obrátit, jaké existují služby pomoci nebo jak komunikovat s osobou, která trpí demencí," uvedla Barbara Vojtíšková, jedna z organizátorek.

Další informace s letáky budou k dispozici na www.fosanima3.webnode.cz, v bruntálském městském informačním centru, v Městské knihovně Bruntál, na Městském úřadu Bruntál, v čekárnách praktických a odborných lékařů a dalších veřejně dostupných místech. Akci finančně podpořilo Město Bruntál.

Den 21. září je vyhlášen Mezinárodním dnem Alzheimerovy choroby. Statistiky výskytu demence v České republice ukazují, že počet lidí trpících demencí neustále narůstá. Nově zpracované studie navíc ukazují, že počty lidí s demencí jsou vyšší, než se dříve předpokládalo. Podle studie Alzheimer Europe můžeme říci, že v roce 2020 u nás bude žít téměř 183 tisíc lidí s tímto onemocněním, 
v roce 2050 pak 383 tisíc lidí. (zdroj: Fosanima, o.p.s.)

Gabriela Mathiasová