Účastníky Bruntálského krystalku čekaly na břehu rybníka šatny, žebříky do vody i muži v neoprenech dohlížející na bezpečnost. Letos dorazilo třináct odvážlivců, a byli to převážně pravidelní účastníci. Z Opavy opět dorazil třiaosmdesátiletý Stanislav Boháč a nesměl chybět ani zakladatel akce, expediční plavec Pavel Poljanský z Přerova.

AKTIVNÍM OTUŽILCEM JE I PO OSMDESÁTCE

„Já jsem se svým ročníkem narození 1935 mezi otužilci už raritou. Jestli vás zajímá, proč to dělám i po osmdesátce, tak protože se bojím chřipky. Pamatuji si, jak je to onemocnění nepříjemné, protože sám jsem až do roku 1964 neustále trpěl chřipkou. Pak mi poradil doktor Jaroslav Danielka, zakladatel otužileckého oddílu v Pardubicích, abych to otužování zkusil dělat s nimi. Od té doby se mě problémy s chřipkami netýkají. Každému doporučuji něco takového pro své tělo dělat. Nemusí zrovna chodit v zimě s námi plavat, ale aspoň doma se může sprchovat studenou vodou,“ prozradil pamětník Stanislav Boháč, jak a proč se začal otužovat.

Vrchol Pradědu. Ilustrační foto
Krnovští turisté již tradičně uvítají nový rok na Pradědu

POLJANSKÝ SI OBLÉKL SVÉ ŠŤASTNÉ KIMONO

Pavel Poljanský se v roce 2006 pokusil v Bruntálu překonat svůj osobní rekord ve vánoční studené vodě. Díky tomuto nápadu se před třinácti lety zrodila tradice Bruntálského krystalku.

Na minulý ročník dorazil s kimonem, které si před koupelí v rybníce oblékl. Jako sportovec se totiž věnuje nejen otužování, ale také bojovým sportům, jako je karate, taekwondo a aikido. Proto se rozhodl své sportovní kimono v Bruntálu symbolicky pokřtít.

Toto kimono pro štěstí si Poljanský oblékl také na mezinárodních závodech v taekwondu v Praze, kde vybojoval zlatou medaili.

V roce 2016 vyrazil Pavel Poljanský na plaveckou expedici do Bolívie, aby vyzkoušel chladné vody v jezeře Titicaca. Cestou propagoval Bruntál při každé příležitosti. Další expedice za dálkovým a otužileckým plaváním už se rýsuje. „Pokud budu šetřivý, mohl bych se vydat v roce 2020 do Jižní Ameriky do Peru a na 6768 metrů vysokou horu Huascarán,“ prozradil Pavel Poljanský, který se samozřejmě také chystá plavat ve vysokohorských jezerech.

Někdo si na vánoční svátky plánuje vycházky, aby mu vytrávilo po cukroví a bramborovém salátu. V Bruntálu se představilo 13 plavců, kteří nenechají plavky zahánět ani v zimě. Plavkyně Alena Svobodová prozradila, že plavání v Kobylím rybníce není až tak pohodový zážitek, jak to vypadá ze břehu. „Abych se přiznala, moc se mi do toho nechce. Je to pořádně studené, ale díky podpoře ostatních to dokážeme,“ uvedla fanynka otužování Alena Svobodová. Plavci otužilci se znají a potkávají na řadě akcí. Vzpomínali, že než vyrazili do Bruntálu, zažili zimní plavání také v Opavě na Stříbrném jezeru neboli Sádráku. Tam se jich letos sešlo na devadesát.

Pvní miminko roku 2019 bruntálského okresu Matěj Tošenovský na snímku s maminkou Kristýnou, s tatínkem Jirkou a s bráškou Jiříkem.
Prvním letošním miminkem v okrese Bruntál je Matěj z Osoblahy