Koronavirová omezení zasadila podnikatelům v cestovním ruchu tvrdou ránu. Hotely, penziony, restaurace, lázně, provozovatelé atrakcí a jejich dodavatelé. Ti a mnozí další jsou současnou situací postiženi velmi silně.

„My jsme poprvé v velikonočním víkendu otevřeli okno, přes které prodáváme. Lidé se docela zastavovali a jídlo si kupovali. Pro nás je to alespoň nějaký peníz,“ popsal po velikonočním víkendu Josef Sekula z penzionu Kovárna.

Ve svatebním salonu Paris v centru Ostravy šijí také svatební roušky, 23. dubna 2020 v Ostravě.
Roušky i na veselku. U těch svatebních řeší vzhled i komfort!

Délka omezení je pro podnikatele v cestovním ruchu otázkou velikosti ztrát, pro některé i existence.

„Náklady jsou veliké. Lidi platím, nechci je propustit. Už teď do toho musím dát své peníze. Mzdy, odvody, zálohy, energie. Jsou v tom obrovské peníze, za měsíc létají statisíce,“ poznamenal před dvěma týdny Josef Sekula.

Podle Tomáše Raka ze Sdružení cestovního ruchu Jeseníky je dvoutýdenní zkrácení restrikcí pro cestovní ruch v regionu zásadní.

„Omezení zasáhla Jeseníky naštěstí v nejméně problematickou dobu, protože je mimosezona. V tuto dobu jiné roky už poskytovatelé služeb najíždí na plné obrátky. Ze studie agentury CzechTourism vyplývá, že dvě třetiny Čechů by cestovaly v rámci České republiky. I těch čtrnáct dní situaci významně pomůže,“ sdělil Tomáš Rak.

Co a kdy se otevře?

Podle současného vládního harmonogramu se v pondělí turistům otevřou venkovní prostory zoologických zahrad. 11. května pak letní zahrádky a výdejní okna restaurací a kaváren, dále muzea, galerie, a venkovní prostory hradů a zámků. Poslední květnové pondělí mají následovat vnitřní prostory restaurací, hradů a zámků a zoologických zahrad.

Zraněný horolezec byl přepraven vrtulníkem do olomoucké nemocnice.
Mladý horolezec se zřítil ze skály, z výšky deseti metrů

Vláda také ve čtvrtek souhlasila s rozhodnutím ministra zdravotnictví zrušit zákaz přijímat pacienty do lázeňské rehabilitační péče.

„Lázeňská zařízení budou ale moci ubytovávat klienty jen po jednom v pokoji s výjimkou členů společné domácnosti, omezeno bude i společné stravování a skupinové procedury,“ uvedlo v tiskové zprávě ministerstvo zdravotnictví.

Z nestabilní situace ve světě by mohl těžit domácí turismus. „Lidé, kteří k nám řadu let jezdívají, volají, domlouvají si termíny na srpen, září. Obsazenost se začíná pomalu plnit,“ řekl Josef Sekula.

Na cizincích nejsou zavislé

Jeseníky by mohly těžit ze skutečnosti, že do nich běžně hojně míří turisté z tuzemska. K rekreaci je využívají tradičně obyvatelé Brna a Olomouce, jsou ale i vyhledávaným cílem obyvatel Moravskoslezského a Královehradeckého kraje. Nejsou závislé na přílivu cizinců, jako Praha, Český Krumlov či lázně v západních nebo severních Čechách.

Situace ale nemusí být pozitivní ve všech místech. „Dovedu si představit, že lokality jako například Červenohorské sedlo budou díky své poloze naplněnější než menší penziony v periferiích Jeseníků,“ poznamenal Tomáš Rak. Sdružení cestovního ruchu Jeseníky připravuje k oslovení domácích turistů novou kampaň.

V nouzovém stavu musí mít každý člověk povinně roušku. A to nejen v obchodě, ale i běžně na veřehjnosti.
Jak dlouho jsou zavřené podniky: Kdo je rekordman, kolik dní zbývá do otevření

Ze současné situace vycházejí podnikatelé v turismu různě. Někdo měl peněžní rezervy a neočekávanou pauzu využil třeba k opravám, jiný na tom byl finančně hůře a musel propouštět zaměstnance.

Určitý obrázek podává výzkum, kterého se účastnilo přes osmdesát poskytovatelů služeb v cestovním ruchu z Jesenicka.

„Vyplývá z něj, že všechny situace zasáhla výrazně. Přes sedmdesát procent respondentů bude propouštět nebo už nějaké lidi propustilo. Většina ale nebude zavírat, bude se snažit svou provozovnu udržet za snížení mzdových nebo provozních nákladů,“ přiblížil Tomáš Rak.