Fanoušci střelby se zatajeným dechem sledovali, co dokáže kultovní náboj 50 BMG. Proslavil ho v roce 2002 v Afghánistánu kanadský desátník Rob Furlong, který s ním zabil nepřátelského bojovníka vzdáleného 2430 metrů. Jedná se o nejdelší vzdálenost, na kterou byl někdo takovýmto způsobem zasažen.

Rob Furlong vyrostl v drsné kanadské provincii Newfoundland, kde i malí kluci chodí s rodiči na lov losů a jelenů karibu. V březnu 2002 byl Furlong jako sniper kanadské lehké pěchoty vysazen v Afghánistánu při operaci Anaconda. Desátník Furlong se cítil ve vrcholné střelecké kondici, když za jasného dne dalekohledem zpozoroval tři bojovníky Al-Káidy, kteří se pohybovali pod ním na úbočí hory.

Albrechtický tým Kuchaříčci ve finále soutěže Zdravá 5.
Kuchaříčci z Albrechtic ve finále zdravé soutěže

První výstřel sice cíl nezasáhl, ale ani ho nepřátelé nezaznamenali a dali Furlongovi čas korigovat mířidla. Musel vzít v úvahu nejen vzdálenost, ale také klesání terénu. Teprve až jeho třetí výstřel zasáhl nepřátelského bojovníka a na místě ho zabil.

STŘELIVO 50 BMG je nejen přesné, ale také krásné. Váže se k němu příběh kanadského snipera, který zasáhl bojovníka Al-Káidy na 2430 metrů a zapsal se tím do historie.Zdroj: Deník / František KubaSTŘELIVO 50 BMG je nejen přesné, ale také krásné. Váže se k němu příběh kanadského snipera, který zasáhl bojovníka Al-Káidy na 2430 metrů a zapsal se tím do historie.Autor: Deník / František Kuba

„Bylo v tom i trochu štěstí. Myslím ale, že štěstí je potřeba při všech mimořádných výkonech,“ komentoval svůj legendární zásah Furlong, který se stal celebritou a vzorem mnoha střelců po celém světě.

Na polský kamion spadly v Bruntálu-Kunově tři olše, pomohli mu hasiči.
Na polský kamion spadly olše, uvěznily ho v Kunově

Problém je v tom, že k takovému zásahu ve skutečnosti nepotřeboval jen trochu štěstí, ale obrovské štěstí. Střela 50 BMG spotřebovala spoustu štěstí v okamžiku, když ji odpor vzduchu zpomalil na rychlost zvuku. Co udělá se stabilitou projektilu přechod z hypersonické do podzvukové fáze letu nelze předem přesně odhadnout. A právě proto je zásah Roba Furlonga dodnes tak vzrušující událostí.

Krnovští střelci zjistili, že na vzdálenost 250 metrů je střelivo 50 BMG neskutečně přesné. Ti, kteří testům jen zvědavě přihlíželi, mohou potvrdit, že navzdory sluchátkům člověk vnímá tlakovou vlnu po výstřelu takového kalibru celým povrchem těla. Laici obdivovali také nádhernou krabičku střeliva 50 BMG, která díky hologramům neustále mění barvy. Jeden náboj 50 BMG sice stojí kolem tří stovek, ale garantuje takový zážitek z výstřelu, že na něj už nikdy nezapomenete.

Soutěž ve vodním záchranářství na Slezské Hartě letos prověřila celkem 21 čtyřčlenných týmů profesionálních a dobrovolných hasičů z celé republiky. Přijeli i polští hasiči z Prudniku a Hlubčic.
Hasiči na Slezské Hartě soutěžili v zachraňování
Letiště Leoše Janáčka v Mošnově. Ilustrační foto.
Schváleno. Kraj bude dotovat lety z Mošnova