Protože výletníky na kopec Dubí láká vycházková stezka Lesů ČR i nový městský turistický okruh, mnozí návštěvníci si kladou otázku, co bude se zchátralou hrobkou dál. Nikdo z potomků Keil von Eichenthurn už na Albrechticku nežije a podle katastru nemovitostí tato stavba vlastně neexistuje.

Pouze pozemek pod ní patří Lesům ČR.

Část střechy se propadla a je téměř bez krytiny. Chybí okna i dveře. Pohozené kameny prozrazují, že zde kdysi bývalo schodiště. V interiéru kaple je pár posledních zbytků štukové výzdoby. Jen nápis Familie von Eichenthurn kupodivu přečkal do dnešních dní bez úhony.

Chátrání rychle pokračuje, takže pokud se nepodaří aspoň provizorně aristokratickou hrobku zabezpečit, brzy nebude co zachraňovat. Přitom hrobka může být nejen zajímavým turistickým cílem, ale vzpomínkou na rodinu, ze které pochází zakladatelé Železáren a drátoven Bohumín.

Zájemcům o regionální vlastivědu připomíná noblesní vkus rodu, který si na sklonku rakousko-uherské monarchie postavil hrobku s antickým tvaroslovím a dórskými sloupy citlivě zakomponovanou do lesního prostředí.

„Naučná stezka Dubí vrch již třetí rok poskytuje na informačních tabulích údaje o historii Hynčic a seznamuje s tím, co všechno postavili na našem území opavští podnikatelé Vincenc Tlach a Vincenc Keil. Stezka má bohužel i jedno nepěkné místo, a to totálně zdevastovanou, kdysi majestátní hrobku rodiny Keil von Eichenthurn.

Tady bude návštěvníkům jistě smutno a nebudou se cítit dobře," upozorňuje Karel Handlíř v materiálech městského informačního okruhu.

Místní nadšenci připravují projekt na záchranu hrobky, plánují vydat historický kalendář a výtěžek z prodeje použít na provizorní zastřešení tohoto unikátního díla. Právě začínají aspoň s úklidem okolí za pomoci zaměstnanců albrechtického sběrného dvora.