Osoblažsko má však lidem co nabídnout, a o to se chtějí opřít starostové obcí tohoto zapadlého koutu republiky. Jediná úzkokolejná železniční trať, která vede z Třemešné do Osoblahy, je v České republice opravdovým unikátem. A stala se i jedním z lákadel turistů, když po ní začal jezdit starobylý vláček.

Milovníci mašinek se rádi svezou historickou soupravou, kterou táhne parní lokomotivou Resita, anebo její mladší kolegyně dieslová lokomotiva Faur. Ty pomalu projíždí krajinou za občasného pozdravení píšťaly. Cestující se tak vrací o desítky let nazpět.

Některé obce však mají ve svém okolí skutečné architektonické skvosty. Jedná se o zámky a zříceniny hradů. Zámek ve Slezských Rudolticích byl přezdíván středoevropskými Versailes a není divu, že zde mířila nejvyšší smetánka z celé Evropy včetně německého císaře. Do Rudoltic ročně zavítá několik set návštěvníků, kteří obdivují krásu zámku, i když je v současné době využíván jako výstavní síň. Vlastní interiér byl zničen.

Hrad a zároveň architektonický skvost se tyčí také nad obcí Dívčí Hrad. I zde provází obětaví průvodci náhodné turisty, anebo milovníky historie, kteří zde váží dalekou cestu.

V nedalekém Bohušově se na kopci nad rybníkem tyčí zřícenina hradu Fulštejn. Ten se stal oblíbeným místem vystoupení kejklířů a zábavná akce s názvem Strašidelná noc na Fulštejně má mezi návštěvníky již dobré jméno. Není divu, že na originální akci dorazí stovky lidí z celého kraje.

Obce by chtěly oživit zámky stejně, jako se to podařilo v Linhartovech. Před deseti lety ruina ožila za pomoci několika schopných nadšenců pod vedením albrechtické radnice i správce zámku Jaroslava Hrubého a jeho věrných přátel. Do Linhartov loni zavítalo přes 15 tisíc lidí. Letos by chtěli linhartovští zase nějakou tu tisícovku návštěvníků přidat. Proto připravují slavnostní zahájení letošního Mezinárodního kulturního léta nazámku v Linhartovech.