Na zasedání bruntálských zastupitelů vystoupil minulé úterý předseda zdejšího oddílu orientačního běhu Václav Blažek. Stěžoval si, že oddíl pro letošní rok nepodpořila radnice očekávanými osmnácti tisíci korunami na pořádaný závod, ani dvaceti tisíci korunami na běžnou oddílovou činnost. Skutečností je, že jeho oddíl nesplnil všechny podmínky a nepředložil to, co měl.

„Závod, který v květnu pořádáme, je postupový. Potřebujeme peníze z dotací na organizaci závodu, na výrobu map a jiných nezbytných záležitostí s tím spojených," řekl zastupitelům oddílový předseda Václav Blažek. To, že bruntálský oddíl orientačních běžců radnice pro letošní rok nepodpořila, vnímá předseda jako zradu. Rada a zastupitelstvo postupovaly na základě vyhodnocení, které provedla sportovní komise.

„Byli jsme podkopnuti," řekl předseda oddílu orientačních běžců Václav Blažek

Šest oddílů nedodrželo pravidla

Václav Blažek má za to, že svým postupem město bruntálským orientačním běžcům uškodilo. „Byli jsme podkopnuti," rezignovaně pravil Blažek zastupitelům. Oddíl podle představitelů a zastupitelů města nesplnil zákonné podmínky pro získání dotace pro letošní rok. „Oddíl měl doložit určité náležitosti, které nedoložil. Na žádost o doplnění těchto náležitostí nereagoval nikdo z oddílu," oponoval bruntálský místostarosta Václav Mores (TOP 09).

Do stejné situace se dostalo v Bruntále mimo orientační běžce pět další sportovních oddílů. Ani ony žádné dotace pro letošek nezískají. „Schvalovali jsme v komisi sedmdesát osm akcí. Pro nesplnění kritérií jich vypadlo šest," potvrdil zastupitel a předseda kontrolního výboru Karel Svoboda (KSČM). Pravidla byla přitom pro všechny stejná, konstatoval zastupitel města Jan Urban (ČSSD).

„Nevím, že bychom něco zanedbali," namítl orientační běžec Blažek. Zastupitelé mu oponovali, že oddíl nedodal základní dokumenty, mimo jiné účetní závěrku za rok 2012. Přitom rozpočty jednotlivých oddílů v předchozích letech jsou důležitým ukazatelem při posuzování žádostí o městské příspěvky.

Město rozdalo milion tři sta tisíc

Návrh na rozdělení dotací z rozpočtu Města Bruntál pro sportovce na rok 2013 podpořilo na zasedání v úterý 9. dubna sedmnáct přítomných zastupitelů, žádný nebyl proti a jen čtyři se zdrželi hlasování. Nejvíce peněz si mezi sebou rozdělily Tělovýchovná jednota Olympia Bruntál a Fotbalový klub Slavoj Bruntál Staré Město, občanské sdružení. Olympia se může radovat z 598 tisíc korun, Slavoj z 270 tisíc korun.

Na své si přišel i Klub mládežnických sportů Juventus Bruntál, občanské sdružení, který inkasoval na letošní činnost 276 tisíc korun. Zkrátka nepřišel ani Plavecký klub Slavoj Bruntál, který obdrží dotaci ve výši 190 tisíc korun. Veškeré peníze jdou do oddílů sportu z rozpočtu města.