O víkendu vyhlásila akci „zachraňte pivo“, aby se dočepovaly naražené bečky, a v pondělí 12. října zavřela. Vzhledem ke zkrácení provozní doby to bylo nevyhnutelné rozhodnutí, protože ta restauraci na vesnici neuživí

Příběh Třináctky, která byla donucena přerušit provoz pár měsíců po velkolepém otevření, dokresluje atmosféru celého Osoblažska. Čas velkých nadějí vystřídalo zklamání.

Mezi zámkem a nádražím


Díky parním vlakům na úzkokolejce si Osoblažsko začalo věřit v oblasti turistického ruchu. Nejen ve Slezských Rudolticích se stalo pravidlem, že zájem turistů a rekreantů o ubytování a stravování zde překračuje současnou kapacitu. Mimo turistickou sezonu je významnou pobídkou pro investory otevřená hranice s Polskem.

Ve Slezských Rudolticích se díky této příznivé konstelaci investor rozhodl přebudovat vesnickou hospodu na moderní restauraci. Budova sice vypadá jako ze sedmdesátých let a žádný z předchozích provozovatelů vesnické hospody se neodvážil nabízet cokoliv nad rámec „pivo, limo, utopenci“, ale přesto se našli odvážní podnikatelé připravení investovat do kvalitní gastronomie.

Vycházeli z toho, že restaurace má výhodnou polohu. Leží hned vedle obecního úřadu na strategické spojnici mezi osoblažskou úzkokolejnou a zámkem Slezské Rudoltice. Musí kolem ní projet každý řidič i cyklista, které něco zavedlo do Slezských Rudoltic.

Restaurace Třináctka otevřela letos o prázdninách a hned si získala pověst příjemného rodinného podniku. Základem je dobré jídlo a pití za přiměřené ceny, dostatek parkovacích míst a bezplatné připojení k Wi-Fi. Pro děti houpačky a zmrzlina, pro sportovní fanoušky velkoplošná obrazovka, pro řidiče a cyklisty čepovaný birel, pro dámy alžírská káva nebo pohár.

Umí tu pořádný steak a marinované maso servírují přímo z grilu, ale v nabídce pizzy si najdou tu svou nejen vegetariáni, ale dokonce i vegani. Polské sousedy, kteří milují český smažák, vítá polská vlajka nad vchodem. Příjemný a vstřícný personál je zde samozřejmostí. Stejně jako čisté záchody a dezinfekce rukou.

Větší tržby až po osmé

Moderní prostředí na zahrádce i v interiérech prozrazuje, že investoři mají vkus i koncept, a že na Třináctce nešetřili. Cítí se zde dobře turisté i místní, na které Třináctka spoléhala mimo výletní sezónu. Žízeň zde hasili kombajnéři po šichtě i fotbalisti po tréninku. Sousedé rádi zašli posedět „na jedno“.

Jediný háček byl v tom, že většina konzumace i tržeb se ve Třináctce odehrávala od 19.30 do 22 hodin. Školáci a maminky na mateřské, kteří si sem občas zajdou na zmrzku jako do cukrárny, svou útratou podnik neuživí.

Rozhodnutí od pondělka dočasně zavřít bylo jedinou možností, jak zabránit ztrátám. Když ministr zdravotnictví Roman Prymula na tiskovce ohlásil plošné uzavření restaurací, na zamčených dveřích Třináctky v té době už dávno visel nápis: „Vzhledem k omezením jsme se rozhodli restauraci dočasně uzavřít.“

„Restaurace jsme uzavřeli zejména kvůli různým eventům, po kterých vznikaly klastry,“ vysvětlil ministr Prymula srozumitelně, jak zabránil eventům klastrů.