Po studiích na ostravské Pedagogické fakultě Drahomír Malovaný působil dlouhá léta v Krnově jako výtvarný pedagog. Výrazně ovlivnil výuku výtvarné výchovy a rozvoj estetického cítění několika generací krnovských dětí.

Pedagog, výtvarník a zakladatel soukromé Základní umělecké školy ZUŠ s.r.o. převzal ocenění jako osobnost roku 2015 za přínos kultuře Krnova. Zdroj: MěÚ KrnovPedagog, výtvarník a zakladatel soukromé Základní umělecké školy ZUŠ s.r.o. převzal ocenění jako osobnost roku 2015 za přínos kultuře Krnova. Zdroj: MěÚ KrnovZdroj: Deník/VLP Externista

V té době se spolupodílel nebo sám vydával vynikající metodické materiály pro obor výtvarné výchovy. Jeho ZUŠ s.r.o. začala působit v Krnově od září 1993, a od počátku nabízela výtvarný i taneční obor.

Žáci táto soukromé školy začali sbírat ocenění na soutěžích nejen v České republice, ale také v USA, Německu, Francii, Itálii, Slovensku a v dalších zemích.

Galerie v místech, kde by umění nikdo nečekal. Na zdi krnovského Prioru. Říjen 2021
OBRAZEM: Pocta krnovskému textilnictví. Díla najdete přímo na ulici

Sama ZUŠ s.r.o. pořádala řadu kulturních akcí a uměleckých soutěží. Pod vedením Drahomíra Malovaného vznikaly desítky skvělých výstav dětského výtvarného projevu. Drahomír Malovaný se podílel na kulturním životě města Krnova také jako politik. Řadu let zodpovědně a svědomitě řídil kulturní komisi Rady města Krnova coby její předseda.

Z jeho podnětů se rodila celá řada kulturních akcí. Zasloužil se o zvelebování a zkrášlování Krnova například podněty k opravě krnovských soch, k rekonstrukci a údržbě městských parků.

Zdroj: Youtube