Technologii potravin se studentka věnuje na brněnské Mendelově univerzitě. To znamená, že v Bruntále vyrůstá odbornice na tuto důležitou problematiku. Studentka je schopna na rozdíl od některých jiných nakupujících už mezi regály prodejen rozeznat, zda se jedná o zdravou či nezdravou potravinu. A nejen to.

Dvakrát sleduj, jednou kupuj

Řada lidí, zejména těch starších raději sáhne ze zvyku po levnější, nezdravé potravině. I když je zdravá potravina dražší, měli by si kupující uvědomit, že jde o jejich zdraví. „Raději sníst méně dražších, zdravých potravin, než naopak. Zdraví má člověk přece jen jedno,“ řekla Vendula Kerpčarová.

Důležité je také číst etikety, z nichž se zákazník dozví, co vlastně kupuje. Na obalu každé potraviny je napsané, při jaké teplotě se máco skladovat. Proto je nutné si údaje přečíst, i když jsou často vepsány na obal malým písmem. „Osobně bych se nebála třeba takzvaných éček. Jsou to státem schválené přídavné látky a škodlivé rozhodně nejsou,“ uvedla Vendula Kerpčarová.

Také si při nakupování ráda vybírá podle značek, zárukou jisté kvality je určitě označení výrobku logem Klasa, které je zárukou české kvality. Jedná se o kontrolované potraviny, vyrobené výhradně z českých surovin. „Není to však pouze o tom. S potravinami je nutné zacházet správně, abychom se vyvarovali onemocnění způsobené rozmnožením nežádoucích mikroorganizmů,“ varovala Vendula Kerpčarová.

V mase číhají bakterie

Nebezpečná je například kampylobakterióza, podobná salmonelóze, která číhá na člověka třeba na obyčejném kuchyňském prkénku. Stačí na prkénku nakrájet drůbeží maso a poté třeba zeleninu a je zle. „Může dojít k nákaze, kterou provází zvracení, průjmy a křeče a hrozí zejména v letním období. Nakazit se lze z drůbežího masa nebo i z obyčejného prkénka,“ prohlásila studentka Kerpčarová.

Prkénka je třeba mít v kuchyni nejméně dvě, jedno na maso a druhé na zeleninu, jinak napomáháme nákaze sami.

Zdraví na prvním místě

Také je nutné udržovat kuchyňské zařízení v naprosté čistotě. „Lepší je nechat nádobí okapat než jej utírat špinavou utěrkou,“ uvedla Vendula Kerpčarová. Sama doma nabádá rodiče, aby pravidla zdravého vaření, stravování a nakupování dodržovali. Pokud například grilujeme, maso se musí pořádně propéct, než si na něm začneme pochutnávat.

Od koupě masa by nás měla v obchodě odradit už jeho barva a vzhled. „Osobně se o zdravý způsob života snažím. Zatím mi to jde. Dám si třeba i hamburger, avšak raději vepřový, než drůbeží. Dávám přednost kečupu před tatarkou. Tak omezuji možnosti nákazy. A o zdraví, o to mi jde v první řadě,“ doplnila studentka.

Tatarka je zejména v létě silně náchylná ke zkažení a její kvalitou si nemůže být jistý vůbec nikdo.