Deník před měsícem informoval o případu Stefana Szewczyka, který se svou ženou Wandou žije v domě v horní části vesnice Travná u Javorníku.

Místo nepokrývá signál žádného mobilního operátora. Senior neuspěl ani s žádostí o přípojení pevnou telefonní linkou. Náklady na její zavedení telekomunikační firma vyčíslila na sto padesát tisíc korun.

„Já jsem invalida, manželka je nemocná na srdce. Když se něco stane, nezavoláme si sanitku ani policii,“ řekl devětašedesátiletý muž.

Problém není v regionu ojedinělý. Jen na území města Javorníku mají kromě Travné a Zálesí problémy dostupností mobilního signálu též v Horních Hošticích a části Bílého Potoka.

„Jsou to horní části obcí, kde zvlněná krajina brání přenosu signálu,“ popsal starosta Javorníku Jiří Jura.

Valtický zámek, na který si dělají nárok Lichtenštejnové.
Taktika Lichtenštejnů: soudí se jen na Jesenicku

Návratnost dlouhá nebo žádná

Vedení města dvakrát případ Stefana Szewczyka urgovalo u Českého telekomunikačního úřadu. Telekomunikační společnosti v lokalitě znovu měřily dostupnost signálu. Situace však zatím zůstává stejná.

„Pokud by se tu podařilo nějaký zesilovač nebo věž vybudovat, bylo by to určitě dobré. Nicméně těžko tu bude nějaká společnost investovat, když návratnost toho zařízení je dlouhá nebo žádná,“ posteskl si starosta Jura.

„Úřad svůj postoj obhajuje tím, že se jedná o individuální žádosti. Pokud by to byla skupina lidí, možná by se dalo o nějakém řešení hovořit,“ uvažuje Jiří Jura.

Senátor se snaží

Zavedení rychlého internetu do každé obce v kampani sliboval současný senátor za Šumpersko a Jesenicko Miroslav Adámek. V minulém týdnu tuto problematiku řešil se zástupci vedení měst a obcí na Jesenicku. Setkal se také se zástupci institucí, které mají v oblasti telekomunikačních technologií zásadní vliv. S představiteli druhé skupiny plánuje v nejbližších týdnech osobně jednat.

„Na schůzce chci zjistit možnosti případného zmapování území, nejen v našem regionu, kde je problém s pokrytím operátora, se službou poskytující internetové připojení a technickým zázemím. Dalším krokem by mohla být studie řešení pro tato území,“ sdělil senátor Adámek.

Jarní počasí v Ostravě, 16. února 2019 v Ostravě.
V sobotu padly teplotní rekordy, v Krnově bylo přes 16 stupňů

Pokrytí Jesenicka internetem již před dvěma lety opakovaně projednával Výbor pro regionální rozvoj při Zastupitelstvu Olomouckého kraje.

Důvodem byl nezájem podnikatelů budovat technickou infrastrukturu pro internet, a to i přes nabídku evropských dotací.

„Olomoucký kraj rozporoval vymezení míst v Česku, ve kterých je možné dotaci využít. Komunikoval také s provozovateli veřejných sítí o jejich záměrech budovat infrastrukturu v našem kraji a nabídce evropských dotací. V roce 2018 projevil o tuto dotaci zájem pouze jeden poskytovatel, a to na území Libavé a okolí,“ sdělila mluvčí kraje Eva Knajblová.

Dotace na internet

Ministerstvo průmyslu na začátku února vypsalo další dotační výzvu na zavedení vysokorychlostního internetu do lokalit, kde nyní chybí. Na Šumpersku a Jesenicku Český telekomunikační úřad vytipoval více než čtyřicítku takových vesnic nebo místních částí.

„Cílem programu je rozšíření moderní infrastruktury umožňující spolehlivě poskytovat vysokorychlostní služby elektronických komunikací,“ stojí v dotační výzvě.

Přenosová rychlost stahování dat by měla do roku 2020 reálně dosahovat alespoň 30 Mbit za sekundu, u infrastruktury budované či modernizované po tomto datu pětinásobek.

„Cílem programu je zajištění vzniku sítě nové generace do lokalit, ve kterých dosud není tento přístup zajištěn,“ stojí dále v dokumentu.

Obonete Ubam na obalu knihy Sedm let v Africe
Africký kmenový náčelník Ubam pochází z Bruntálu