Každá soutěžící kuchařská parta dostala přes tři kila masa, zadního hovězího a cibuli. Koření mohli soutěžící zvolit podle svého. A z toho měli v kotlíku na ohni uvařit tak okolo deseti litrů guláše.

„Děláme klasický guláš, přidáme tam trochu šafránu, máme maďarskou pálivou papriku. Guláš jsem se učila vařit doma, ale poprvé dělám kotlíkový. Guláš se má dělat v kastrolu, ať má cibule prostor,“ řekla Marie Sedláková, která vařila v týmu obce Ludvíkova.

Guláš měl skvělou tradiční chuť. Vedle obhajoval loňské vítězství soutěžní tým občanského sdružení Praděd, osob zdravotně postižených. Dvě ženy z Vrbna, Truda Obrusníková a Eva Svobodová zdatně míchaly v kotlíku a vzdorovaly všetečnému kouři, který štípal do očí. Vařily podle receptu, který má Eva Svobodová od své maminky.

„Kolik masa, tolik cibule. Na dorůžova osmahnutou cibuli se dá paprika, a pak se nasype osolené a opepřené maso. A kmín. Pak se dusí. Nakonec se dá majoránka a česnek. Nezahušťujeme, zahustit to musí ta cibule,“ prozradila recept Eva Svobodová. A jejich guláš byl opravdu výtečný.

O vítězství je možná připravil všetečný oheň. Na něm není snadné jídlo připravovat, a cibule se proto málo rozvařila.

Z Polska přijelo sdružení Sami sobie Wylamowice Nyskie. Tuhle skupinu přátel vaření moc baví, probojovali se dokonce na soutěž do Francie. Jejich guláš se jemnou chutí lišil od tradičního řízného českého guláše. Ještě než dali maso na cibuli, rychle je osmahli samotné na pánvičce nad ohněm. „Cibule je základ, dáme i sušené hříbky, papriku, česnek, kmín a rajský protlak. Možná bobkový list a červené víno,“ popsala postup členka týmu Izabela Černocká.

Soutěžní kuchařský tým spolku Přátelé Vrbenska a TJ Sokol Vrbno pod Pradědem vedl Dušan Wagner. Ten si připravil koření, ale jaké, to neprozradil. Říkal mu tajuplné. „Cibule k masu tak jedna k jedné. Sádlo, na něm osmažíme cibulku a na to papriku, pak hned maso a pak vývar. Na finiš drobné ingredience, česnek až na závěr a taky majoránka,“ popsal postup Dušan Wagner.

Tajuplné koření se osvědčilo, protože tenhle guláš dostal od porotců nejvíce bodů. Jen co porota ochutnala, po guláších se jen zaprášilo, jak si na nich další diváci smlsli. Pro příští rok tak pořadatelé uvažují o více soutěžních skupinách.